Színház

Fényességes csillag

misztériumjáték, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Magát rendesen meghatározni nem tudó, kapkodó, ?trendi? világunkban egyre inkább megmutatkozik a biztos és vitathatatlan értékek iránti igény. Ez az igény szüli a Batman, Luke Skywalker, Neo és társaik kitalált figuráit, s tudatlanságból, hanyagságból, vagy csak mert nem divat, hagyjuk gyakran feledésbe merülni az igazi, valóban létezett és nagy dolgokat véghezvivő magyar példaképeket, tudósokat, hősöket, szenteket. Ezzel a műsorral a Nagyvárad Táncegyüttes fennállásának tízéves jubileumi ünnepén Nagyvárad alapítójára, hazája és népe hős védelmezőjére, a kereszténység bajnokára, a 820 éve szentté avatott László királyra emlékezünk. Célunk alakját újra körvonalazni, s a világ elé állítani, hiszen példája minden korban kiállja a próbát, igazi és hiteles példakép ma is.

A műsorban elsősorban magyar néptáncokat és népzenét használunk fel, kis kitekintéssel a kortárs tánctechnikák és az ázsiai népek zenéje felé is, utalván arra, hogy a nagy király hősi cselekedetei, miket templomaink falán látható képsorok sokasága őriz, s melyek ma is időszerű üzenettel bírnak, szépen rímelnek a lovas népek mifelénk már elfeledett, de Ázsiában sokfelé ma is létező hősi énekeivel. Egyes tudósaink véleménye szerint egyenesen az ősmítosznak, az ősi kultúrák csillagkalendáriumának egy történelmi mezbe öltöztetett, hősénekké átköltött változatáról van szó, a legendás király tettei ugyanis már a kortársak szemében is emberfelettinek tűntek, így a mitikus naphérosz csillagkép-alakját örömmel helyettesítették be vele.

Ez a műsor egyszersmind nagyszabású show is, melyben a kortárs színpadi látványtechnikák is helyet kapnak, számos bihari táncos barátunk és jó pár messze földön híres vendégművész is színre lép, hogy a színvonal méltó legyen a kitűzött célhoz.

A(z) Szigligeti Színház - Nagyvárad Táncegyüttes előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások