Színház

Grease

musical, magyar, 2015.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A Grease történetét Jim Jacobs szövegkönyve inspirálta, amely William Taft High gimnáziumban töltött személyes tapasztalatain alapult. A produkció eredetileg 1971-ben került bemutatásra Chicago-ban, a Kingston Mines Theater elnevezésű színházban, majd eljutott New York városába is. Az első változatot Guy Barille rendezte egy lebutítottabb szövegkönyvből, amely az akkori elvárások szerint lett egyszerűsítve. Az új változat már Tom Moore rendezésében került bemutatásra 1972-ben az Off-Broadway-en, majd onnan átkerült a Broadway-re. Az eredeti 3.388 előadást élt meg 8 év alatt. A musicalből két későbbi Broadway előadás, három londoni és számos professzionális és/vagy amatőr változat született világszerte.

1978-ban a Grease egy hihetetlenül népszerű filmmusicallé vált John Travolta (Danny Zuko) és Olivia Newton-John (Sandy) főszereplésével. Sandy vezetéknevét Dumbrowski-ról Olsson-ra változtatták a filmben, karaktere pedig ausztrál származású lett, amely magyarázatképp szolgálhatott Newton-John ausztrál akcentusára. A film azonnal világsiker lett, extrém népszerűségét pedig tovább folytatta egészen 2013-ig, ahol is a legmagasabb nézőszámú musical lett az Egyesült Államokban.

Annak ellenére, hogy a professzionális és amatőr licence keretében leginkább elérhető változat a Broadway verzió, a film népszerűsége erősen hatott a musical későbbi változataira. A filmben Travolta "Sandy" nevű dalát gyakran lecserélik az "Alone at the Drive-In Movie" című dalra. A végső duett Sandy és Danny között a filmben a "You're the One that I want", amely a későbbi Broadway produkciókban lecserélődött az "I'm all shook up" elnevezésű dalra. A Burger Palace Boys csapat a moziban T-Birds néven fut és ez a név meg is maradt a későbbi Broadway előadásokban is.

Zenekar:
Bratka Borbála, Gombos Péter, Möntör Máté, Krepli Tibor, Pálmai Zoltán, Szentmihályi Gábor, Wolford Benjamin

Tánckar:
Borsi Tímea, Györkös Eszter, Illésy Éva, Jalits Eszter, Kis Katalin, Lengyel Bonita, Litauszki Enikő, Ramotsa Andrea, Török Tünde, Balázs Dávid, Búr Ádám, Burus Tamás, Horváth Miklós, Horváth Tamás, Mészáros Gábor, Tóth Mihály, Zsebe László, Zsigovits István

Akrobatikus rock and roll szakértő: Szakál Attila

A(z) Bánfalvy Stúdió előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
seagull80 2015 okt. 22. - 14:54:51 10/10
Szerintem azért közel sem volt borzalmas. Aláírom, mi jó helyen ültünk, és tökéletesen láttunk/hallottunk mindent. Igen, azt leszámítva, mikor 1-2 port tönkrement, amit aztán orvosoltak is. Valóban rossz volt, hogy pl. 2-3 percig nem hallottuk Vastag Csabát, de aztán kapott egy kézi mikrofont. A második felvonásban már nem volt ilyen probléma.

A rendezés, a díszlet, a színészek is nagyon tetszettek!

Szerintem az nem igaz, hogy nem sportcsarnokba való darab. Inkább csak nem a Symába való, nagyon nem. Az a csarnok hatalmas, elveszett a színpad, és nagyon sajnálom azokat, akik nem közvetlen a színpaddal szemben ültek, mert õk tényleg nem láthattak túl sokat, esetleg semmit. És ehhez képest viszont nagyon drágák voltak a jegyek.
Ahogy nézem a turnéállomásokat, a vidéki sportcsarnokok azért jóval kisebbek, mint a Syma. Talán nem lesz ilyen gond.

Nagyon várom, hogy bekerüljön a darab a Magyar Színházba, biztosan meg fogjuk nézni ott is! :)
2/10
tibma 2015 okt. 17. - 08:31:36 2/10
Sajnos borzalmas volt... és nem a színészek miatt. Ez a darab nem egy csarnokba való, ahol kisebb a kivetítõ mint maga a színpad (és nem a legolcsóbb helyen ültünk). A hangosítás és az operatõri munka egy nagy nulla volt. Ramóna nagyon jól játszott!