Színház

Halál és a lányka - Menyegző

táncelőadás, 2 felvonás, 40 perc, magyar, 2009.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Franz Schubert A halál és a lányka dalára és vonósnégyese zenéjére készít Bozsik Yvette eredeti, új koreográfiát Pina Bausch emlékére, amelyben különböző emberi történeteken keresztül mutatja be az elmúlás és az élet boldog és szomorú pillanatait. Az előadás az élet és a halál körforgásáról szól játékos humorral és szarkazmussal.

A 2008-ban a Magyar Állami Operaházban bemutatott Szenvedély-est első darabja a Stravinky zenéjére készült Bozsik Yvette koreográfia, a Menyegző. Látványvilága a zenére reflektálva a férfi és a női principíum megjelenítését tükrözi. Stilizált rítusaival egy szinte személytelenné szabályozott esküvőt mutat be. Az előadás 2009-ben Lábán Rudolf-díjat kapott.

A(z) Bozsik Yvette Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2009. szeptember 25., Bozsik Yvette Társulat

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
CafeDiva 2014 máj. 04. - 17:00:47 10/10
Tegnap láttam DVD-n újra, muszáj írnom róla. Magával ragadó, érzelemgazdag alkotás volt, minden porcikám borzongott a végéig. A zene is õrület, de ezzel a koreográfiával könnyebben fogyaszthatóvá tették. Óriási kattanás, de leköti az ember figyelmét, összes idegszála a darabé. Nekem nagyon bejött. Nem azt az elborult kortárs táncelõadást kaptam, amiben a végtelen világfájdalomtól az ereimet vagdosnám, hanem egy sebes tempójú, ötletes, rettenetes nagy erejû - jó értelemben vett - hideg zuhanyt.
2/10
Nikácska 2009 dec. 06. - 20:53:04 2/10
Életemben ilyen rossz elõadáson még sosem voltam, az elsõ rész után gyorsan le is léptünk. Ezt nem nevezném mûvészetnek.
5/10
Bellavita 2009 nov. 01. - 00:46:27 5/10
Nagyon kedvelem a balettet, s Bozsik Yvette-t is. Ezen darab két részbõl áll, a Halál és a Lányka valamint a Mennyegzõ címû darabokból. Az elsõ a címéhez méltóan tükrözte az elmúlás, a veszteség érzéseit- kicsit depresszív hangulatot keltett, kevésbé volt élvezetes a "fájdalmas" zenével, bár hûen tükrözte a megjelenítendõ érzéseket. A Mennyegzõ viszont üde színfolt a csodás színpadi képpel, a színekkel, a koreográfiával, egyszerûen élvezetes a dinamikája, amely mind a színekbõl, mind pedig a táncból eredt- a második viszi a pálmát egyértelmûen.