Színház

Hamlet

balett, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Zágrábban színpadra állított Hamlet inkább azon témák felé fordul, amelyeket William Mester is kiemelt művében, azáltal hogy a szomorú hős karaktere (nem) szabályozhatja az egyéni létet azon világban, mely körülveszi őt. Ez az, amiért Hamlet válaszokat keres a tükörben, melyben a világ hol előtűnik, hol eltűnik. Hamlet a világ azon színterein jelenik meg, amely önmagáért működik.
Az előadás alapvetően stagnálás és hibák nélkül végig használja a testvérgyilkosság, házasságtörés, árulás, koholt bizonyítékok, színpadi kivégzés és mindennapok ártatlan áldozatainak képeit, melyek általánosan elfogadottak és önmagában a rendszer számára normál jelentéssel bírnak.

Számos balett kiválóság fordult már táncszínházi modellként a Hamlet felé, amely Shakespeare legnagyobb drámai műve. Francisco Clerico Shakespeare Hamlet című művét balettelőadásként állította színpadra Velencében, 1788-ban. Ugyanezen nagyszerű drámának számos egyéb balettelőadás változata is született:
Bécsben (1822) Bronislava Nijinska előadása Liszt Ferenc zenéjére, Párizsban (1934), Münchenben (1950), Szentpétervárott (1970) Tbilisziben (1971), Bostonban (1975), New Yorkban (1976). Mindannyian különböző zenéket és táncelemeket alkalmaztak.

Balett Troupe Croatia (A Croatia balett társulat)

A Balett Troupe Croatia egy profi, klasszikus, utazó társulat, amelyet 1994-ben alapított Svebor Sečak, a zágrábi Horvát Nemzeti Balett vezető táncosa. Célja, hogy népszerűsítse a balett művészetét Horvátországban és külföldön, fiatal szólótáncosok és horvát kortárs koreográfusok segítségével. Társulatában a zágrábi Horvát Nemzeti Balett profi táncosai szerepelnek. A Balett Troupe Croatia számos vendégszereplésen vett már részt Horvátországban és más országokban, mint például Olaszországban, Szlovéniában, Magyarországon, Bosznia - Hercegovinában, stb. Repertoárjukban szerepelnek kisebb klasszikus balett előadások, a nagy nemzeti balett előadások és kortárs horvát koreográfusok előadásai is: Johann Strauss: Graduation Ball (Diplomakiosztó bál), A. Adam: II. Gizella (Giselle II.), vegyes balett programok (kortárs programok, Peer Gynt Suite, a híres Pas de Deux), K. Baranovic: The Gingerbread Heart, Lehár Ferenc: Vígözvegy.
2000-ben a társulat fellépett a londoni Milleniumi Dómban, és 2001-ben valamint 2002-ben a Covent Garden Királyi Operaházban, Londonban. 2002-ben részt vettek a Jerash Fesztiválon Jordániában és 2003-ban a Nemzeti Művészeti Fesztiválon, Dél-Afrikában.

A(z) Gyulai Várszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. július 11., Gyulai Várszínház

Stáblista:

Szereplők

Gertrude (Hamlet anyja)
Claudius (Hamlet nagybátyja)
Polonius (Ophelia és Laertes atyja)
Hamlet atyjának szelleme

Alkotók

Hozzászólások