Színház

HelyzetjelentésM

táncelőadás, magyar, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Going projekt következő (negyedik) állomása! "Ladjánszki Márta előadásaiban mindig figyelmet szentel a testnek, a fizikai kapcsolatnak és az érzelmeknek - őszinte tisztasággal.
"Ladjánszki Márta kísérletezik, ismét valami izgalmas, a hazai kortárs táncéletben egyedi kezdeményezést fogalmazott meg: Az on-going projekt célja nem egy darab, repertoár kialakítása, 'gyártása', amit jól átgondoltan lehet többször ismételve, akár több évadon keresztül is játszani. Sokkal inkább az, hogy megmutassa miben is van / volt a felkészülésre szánt idő alatt, mik foglalkoztatják őt a jelenben. Ez természetesen minden darabban, minden előadásban benne van, benne kell, hogy legyen, függetlenül a repertoár-jellegtől, hiszen ettől válik élővé. De Márta koncepciója jóval túlmutat ezen. A HelyzetjelentésM projekt keretében Márta meghirdetett egy saját magáról szóló előadássorozatot, mely során havi rendszerességgel jelentkezik egy állandó témával, saját magával. A téma állandó változását a havonta váltott alkotótársak (zenész, színész, képzőművész, táncos) biztosítják... A helyszín (L1 Táncművek) pici táncpróba terme különösen otthonos hangulattal fűszerezi az estet, hiszen az előadás maga ugyanabban a térben zajlik, ahol az egész 1 hónapos alkotómunka is folyt. Ez érezhetően benne van a levegőben. Én nézőként kissé azt is éreztem, hogy biztos, hogy van ehhez jogom? Mintha leselkednék, kicsit olyan ez. Az alkotás nagyon intim terébe engedtek be. Mint amikor belépek egy születésházba, ahol a szülők újszülöttjüket dajkálják épp. Különösen intim. És ez az intimitás az aktuális darab... illetve 'helyzet' hangulatához különösen illik. Valami születik, valami épp most született meg.
Ladjánszki Márta darabjaitól általában 'befordulós' leszek, és nem azért, mert 'befordulós' darabok. Sokkal inkább azért, mert nagyon mély darabok. Olyan témáról mesél, olyan kérdéseket feszeget, és olyan mélyről hozza föl mind magából, mind alkotótársaiból, vagy táncosaiból a válaszokat, válaszcsírákat, hogy az nagy figyelmet kíván. És persze bennem is megrezdülnek / megpendülnek a hasonló szálak, a hasonló mélységek érintődnek." (Részlet Seszták Ágota írásából)

A(z) Bakelit Multi Art Center előadása

Bemutató időpontja:

2009. január 15., Bakelit Multi Art Center

Stáblista:

Hozzászólások