Színház

Hová tűnt Odüsszeusz?

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Találkozások Homérosszal című beavatószínházi, 7 részes előadás-sorozat 1. része

A Freeszfe Egyesület és Pinceszínház közös produkciója

A sorozat szakmai konzulense: dr. Karsai György

Rendező: Bagossy Júlia 3. éves Freeszfe Egyesület hallgató

Mi vagyunk saját sorsunk kovácsai - erről is szól az Odüsszeia első néhány éneke. Megtudjuk, kicsoda Odüsszeusz és miként indul keresésére fia, Thélemakhosz, Pallasz Athéné közbenjárásával. Az eposz egy tizenéves srác szobájában elevenedik meg, akinek a tárgyai nem a megszokott módon kezdenek el viselkedni, aki megpróbál saját zárt káoszából kikeveredni.

A sorozat leírása:

TALÁLKOZÁSOK HOMÉROSSZAL

Beavatószínházi előadás-sorozat: miről szól itt és ma az Iliasz és az Odüsszeia?

A hét alkalomra tervezett, beavatószínházi formájú sorozat az Iliasz és az Odüsszeia radikálisan új szempontokra épülő feldolgozását tűzte ki célul: az i.e. 8. században született, európai kultúránk alapját jelentő homéroszi eposzok mai olvasatát dr. Karsai György vezetésével a Freeszfe Egyesület színházi rendező osztályának hallgatói (osztályfőnőkeik: Ascher Tamás és Forgács Péter) állítják színpadra, a Freeszfe Egyesület és az SZFA színészhallgatói szereplésével.

Minden részt más rendező készít el, a színpadra állítások a hallgatók tanulmányainak szerves részét képezik. Célunk, hogy az előadásainkra eljövők számára Homérosz a minket körülvevő világgal kapcsolatos kérdésekre érvényes válaszokat megfogalmazó, élvezetes olvasmánnyá váljon, s így a "kötelező olvasmány" megnevezés helyét a jövőben a görög eposzok esetében az "élményt adó, élvezetes olvasnivaló" foglalja el. A homéroszi hősnők és hősök - például Kirké, Nauszikaá, Pénelopé, Akhilleusz, Odüsszeusz, Agamemnón, Télemakhosz - előadásainkban a mi "kortársainkká" válnak, (hős)tetteik, kalandjaik, szenvedéseik és örömeik rólunk (is) szóló történetekké válnak. Egyes részeknél a jelenlévő közönség is bekapcsolódik majd a soron lévő ének(ek) olvasásába, előadásába...

Stáblista:

Hozzászólások