Színház

Hyppolit, a lakáj

zenés vígjáték, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház koprodukciója

A melódia fülünkbe cseng, mert örökzöld: "Köszönöm, hogy imádott, / hogy reám úgy vigyázott, / de ne küldjön virágot nekem."

Nem nagyon találni olyan embert, aki ne tudná, hogy ez a "Hyppolit". Az 1931-es film klasszikus és örökzöld vígjáték, poénjait és dalait azok is tudják, akik esetleg nem sejtik, honnét idézik, dúdolják. Elhinné valaki is, hogy ennek a játékfilmnek a korabeli német verziója csúfosan megbukott? Vajon mi lehet az, ami a magyar néző számára működik benne?

A történet főszereplője Schneider Mátyás fuvarozó, aki egyik napról a másikra jómódú emberré válik. A könnyű élet élvezetét azonban megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Megjelenik hát Hyppolit, ez a különös manipulátor, s vele együtt a titok?

Ebben az "álarcos" kavalkádban senki sem azonos önmagával: ki azért, mert kivagyisága nem engedi, ki azért, mert önérdekeit akarja érvényesíteni, ki meg azért, mert valódi arcát kell eltakarnia az érzelmei igazságáért. Egyedül Schneider az, aki ragaszkodik régi önmagához (emlékeznek: ?akkor is hagymát eszem hagymával?). S miközben ki kellene nevetnünk őt, az uborkafára felkapaszkodott, bumburnyák kisembert, szabadságvágyának ez a bumfordi kifejeződése mégis szimpátiát ébreszt bennünk. Talán itt van a siker titka? Mi mindannyian ilyen félresikeredett szabadságharcosokként ismerünk magunkra benne?

A(z) Soproni Petőfi Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Schneider Mátyás
Aranka, a felesége
Terka, a leányuk
Benedek András
Makáts, főtanácsos
Makáts Csaba
Mimi, lokáltáncosnő
Tóbiás

Alkotók

Hozzászólások