Színház

Indiai est

táncelőadás, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hazánkfiai mindig is nagy érdeklődéssel fordultak az indiai kultúra felé, melyben keresik a szépséget, a nyugalmat, valami elfeledettet. Az okkult látásmód divatjával, a jóga és vaszati népszerűségével napjainkban még inkább foglalkoztatja az embereket India egzotikuma és ősi bölcsessége.
E zenét és táncot tartalmazó indiai est egyik részvevője Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar indiai Odisszi táncosnő. Az Odisszi egyike az ősi klasszikus indiai táncoknak. Templomi tánc, India északi államából, Orissából származik. A Jagannath Puri és Konark templomok falain található faragott szobrok táncos pózait kelti életre. Bája abban rejlik, hogy a tribanghi nevű alap pozícióban a táncos teste nőiesen törik meg a csípőnél, a mellkasnál, és a nyaknál, egy gyönyörű körvonalat rajzolva. Sandhyadipa Kar csodálatos előadásában életre kelnek az indiai mitológia istenei, istennői: Krisna, Rádha, Ganésha. Jeleneteket láthatunk Jayadéva: Gíta Govindájából (amelyet Weörös Sándor fordított szanszkrit nyelvből magyarra zseniális leleményességgel).
A Calcutta trió fő célja alapításától fogva: a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése.
Szitáron, a világhírű indiai szitár-mester, Pandit Ravi Shankar egyetlen európai tanítványa Kozma András játszik, aki pályafutása során számos nagy sikerű koncertet adott itthon és külföldön, így természetesen Indiában is neves indiai zenészekkel együttműködve. Szalai Péter az indiai páros ütő-hangszeren, a tablán játszik. Mestere, Ustad Alla Rakha, a tabla játék géniusza, aki nagyon hosszú ideig állandó kísérője volt Ravi Shankarnak. Dr. Molnár András a tanpura nevű kísérő hangszeren játszik.

A(z) Pécsi Szabadtéri Játékok - Káptalan utcai Szabadtéri Színpad előadása

Stáblista:

Hozzászólások