Színház

Isten

előadás, 2023.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is sok helyen heves vitákat vált ki.

Magyarországon jog szerint az aktív eutanázia minden formája tiltott és büntetendő: orvos nem segédkezhet tevőlegesen, aktív módon abban, hogy egy beteg véget vessen az életének. Az etikai kérdés ugyanakkor nyitva áll: segíthet-e egy orvos valakinek abban, hogy méltósággal fejezze be az életet?

Ferdinand von Schirach darabjában egy hetvennyolc éves, negyvenkét év házasság után a feleségét elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép férfi kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. Az orvos vonakodik. A kérdésben nyilvános vitára ül össze az etikai tanács, hogy orvosszakértők, jogászok, és az egyház képviselőinek véleménye mentén döntsenek arról, teljesítheti-e, teljesítenie kell-e háziorvosának a férfi utolsó kívánságát.

Az előadásban a nézők véleménye is teret kap. A Terror szerzőjének új darabja, az Isten a magyar jogrendre alkalmazva, és az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve a nagy sikerű németországi bemutatók után itthon az Örkényben látható először, folytatva színházunkban az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását.

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. február 10., Örkény István Színház

Stáblista:

Szereplők

AZ ETIKAI TANÁCS ELNÖKE
RICHARD GÄRTNER
BRANDT, SZEMÉSZ
BIEGLER, ÜGYVÉD
KELLER, AZ ETIKAI TANÁCS TAGJA
LITTEN, IGAZSÁGSZAKÉRTŐ ALKOTMÁNYJOGÁSZ
SPERLING, ORVOSI SZAKÉRTŐ PROF
THIEL, VALLÁSI SZAKÉRTŐ

Alkotók

máj. 11.
  • 19:00
máj. 31.
  • 19:00

Hozzászólások