Színház

Ítél a nép

előadás, 2018.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A második világháborút követően a háborús- és népellenes bűntettekkel gyanúsítottak ügyét egy különleges intézmény, a népbíróságok vizsgálták. A népbírák a politikai pártok által delegált, jogi végzettséggel általában nem rendelkező személyek voltak. Feladatuk közé tartozott olyan élet-halál kérdésekben is döntést hozni, mint például a korszak jelentős színészének – többek között a Nemzeti Színház, a Színművészeti Akadémia és a zsidótörvényeket kiszolgáló Színészkamara vezetőjének -, Kiss Ferencnek az ügyében.
Kiss Ferenc bizonyos értelemben csupán a kor elvárásainak tett eleget: nem ölt, nem kínzott meg senkit, egyszerűen “csak” kiszolgálta a rendszert, amely munkát, megbecsülést, és pozíciók garmadáját biztosította számára.

Bűn, vagy túlélési taktika belesimulni az éppen aktuális rendszerbe? Meddig tart kiszolgálni az eszméket, és honnantól épülnek be azok az egyén személyiségébe? Megteheti-e, feladata-e egy korszakos színésznek, hogy politikailag állást foglaljon és elfogadja a felkínált pozíciókat? És vajon mennyiben jellemzi az igazságszolgáltatást a bosszúállás-, és mennyiben a megtörtént események feldolgozásának szándéka?

Ezen kérdések és továbbgondolásuk nyomán készült a Stúdió K Színházban az Ítél a nép című dokurevü.

 

A(z) Stúdió "K" Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. november 16., Stúdió "K" Színház

Stáblista:

Hozzászólások

2/10
Künge 2018 dec. 22. - 22:28:39 2/10
Ebből egy nagyon jó kis előadást lehetett volna csinálni, de ez sajnos nagyon amatőr volt. Ráadásul nem értem, hogy miért kellett azt a kis, levegőtlen helyiséget telefüstölni a csillagszórókkal???
10/10
iustitia6605 2018 dec. 02. - 13:41:28 10/10
Nekem nagyon tetszett az eloadas, vegig szorakoztato es ugyanakkor nagyon fontos tortenelmi esemenyeket dolgoz fel olyan modon hogy teljesen vilagossa teszi ezeknek a mai relevanciajat is. A neha meghokkento es abszurd rendezoi megoldasok, zenes dalbetetek es ritmikus, tancos jelenetek szerintem nagyon jol mukodnek es tamogatjak a darab mondanivalojat, hiszen amit latunk, az persze abszurd, nevetseges es szornyu de ugyanakkor igaz is: a tortenelem megismetli onmagat, eppen napjainkban. A 'vezer' nemzeti-kereszteny kulturalis diktaturajat hozsannazo bevezeto jelenet ugyan mint vegul kiderul, Horthyrol szol, de szolhatna a mai felcsuti kisvezerrol is, es ez egyszerre nevetseges, bizarr es megrazo is. A szineszek kitunoek es Homonnai Katalin kulonosen nagyot alakit. Nagyon ajanlom - szorakoztato, intelligens es elgondolkoztato szinhazi este, a K Studio legjobb tradiciojaban!