Színház

IV. Henrik I-II.

történelmi dráma, magyar, 2017.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Angliában a király, IV. Henrik, okozója és áldozata is a káosznak. Fia, az ifjú Henrik, kivonul az udvari politikából egy rég lecsúszott alak, az amorális, intelligens bohóc, Falstaff kocsmai társaságába zárkózik. Azon a napon, amikor a sebtiben gyártott jelszavak hívására újra tömegek sodródnak polgárháborúba, az apák vitájába fiaik is kénytelenek beszállni. Generációról generációra öröklődik a belharc, amelynek ki tudja, hol volt a kezdete, és hol lesz a vége.
Shakespeare a fiatal szerző lenyűgöző mohóságával szórja elénk hatalmas anyagát. A teljes társadalom érdeklődésének tárgya, a királytól a parasztig, az erkölcs felkentjeitől a köztörvényes bűnözőkig, a felső körök szerelmeitől a bordélyok hátsó szobájáig, a halálos ágyán lelkiismeretével elszámoló király magányától a csataterek káoszáig mindenre kíváncsi. Természetesen e korai történelmi drámájában is az érdekli, ami gyakrabban játszott műveiben is: az emberi természet.

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. október 14., Örkény István Színház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
dt9250 2018 márc. 01. - 17:59:17 8/10
Egy nagyon nehéz nap estéjére volt ez a színházjegyem, többórás problémás tárgyalás után \"agyhalottan\", fáradtan nem kívántam még egy 3,5 órás színházazást (gondolkodtam is, hogy átadom másnak a jegyet), de végül ittam egy kávét és elmentem... NEM BÁNTAM MEG, remek darab, Csuja Imre szuperjó, lubickol a szerepben, Nagy Zsolt szintén, és a többi színész is (Polgár Csaba Paplanos Dollyjáról nem is beszélve). Mosolyogtunk, nevettünk, összenéztünk a sok finom részlet, poénos beszólás kapcsán. Ja, és mindezt nulla díszlettel oldották meg! Modern feldolgozás, még sincs egy percig se rossz érzése az embernek, végig egyensúlyban van a darab. Köszönjük ezt az estét, Mácsai direktor úr! :) 8 pont