Színház

Jóembert keresünk

előadás, 2 felvonás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab története Szecsuánban, egy hatalmas és szegény tartomány nyomornegyedekkel övezett fővárosában játszódik. Ide érkeznek meg hárman a Halhatatlanok közül, próbára tenni az emberek jóságát.
A próba egyszerű: vajon ki az, aki szállást ad nekik? De vajon éppen ilyen egyszerű-e ez? Mert a Halhatatlanok - bár hajszálra olyanok mint a templomi szobruk - hosszú útjukon sehol sem találtak szállást: egyetlen ember sem akad, aki házába beengedne három ismeretlent. Szecsuánban is csak egy utcalány látja őket szívesen: Sen Te, aki emiatt az alkalmi jótétemény miatt az utcára kerülhet, hiszen ha nem "dolgozik" másnap aligha tudja kifizetni lakbérét.
Mint az egyetlen jóember, akikkel az istenek hosszú útjukon találkoztak, ő válik kísérletük alanyává. A Halhatatlanok úgy gondolják, hogy az általuk biztosított alaptőkével Sen Te példája fényesen bebizonyítja majd, hogy a jó emberek is élhetnek emberhez méltó életet a Földön.
Bár Sen Te és e furcsa kísérlet történetét egy mélységesen balodali meggyőződésű drámaíró meséli el, Brecht darabja mégis a szent parancsolatokat beteljesítő ember sorsáról szóló felkavaró és zavarbaejtő történet. Egy példázat arról a szinte emberfeletti teherről, ami a jóságot választó lélekre nehezedik a gyűlölet, az aljasság és a kapzsiság bűneitől beszennyezett világban.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. június 17., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások