Színház

Johann Strauss Gála

balett, orosz, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A "Briliáns Divertimento" - balett a balettről. Életszerűen, ritka humorérzékkel mutat be egy nemzetközi balettversenyt, amelynek indulói abban vetélkednek egymással, hogy melyikük tudja jobban elvarázsolni, elbűvölni, lenyűgözni az excentrikus zsűrit ? és természetesen a közönséget. Tudhatjuk azonban: minden fellépő valamelyik zsűritag tanítványa. N. Kasatkina és V. Vasilyov a versenyeken zajló "cselszövésekből" készített kis paródiát, kaleidoszkópként váltogatva a népszerű balettek részleteit.
Strauss zenéje hallatszik... Mint ősi rituálé, úgy kezdődik el a szokásos reggeli balett óra. Míg a "klasszikusok" a balettrúdnál, addig a "modernisták" a padlón foglalják el a helyüket. Majd érkezik a hozzáértő zsűri, amelynek tagjai egykor a színpadok büszkeségei voltak. Egy kiváló balerina, egy híres balettmester, egy keleti guru, egy neves táncosnő, egy ismert táncos, végül a bírálóbizottság elnöke - két arccal, mivel az ő véleménye két szavazattal bír.
A zsűri tagjai bemutatják egymásnak tanítványaikat, és végre elkezdődik a verseny. A művészek különböző stílusú klasszikus és kortárs darabokat adnak elő. Amint a produkciók véget érnek, a legnehezebb feladat következik: a díjak odaítélése. A versenyzők helyezéséről folytatott ártalmatlan vita kiélezett harcba torkollik.
Ám újra felhangzik Strauss muzsikája... A zene és a tánc lehiggasztja a kedélyeket. A vita jelentéktelennek tűnik, és oly könnyű meghozni a közös döntést, ha megvan a legfontosabb: a táncművészet szeretete.

A(z) Miskolci Nyári Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások