Színház

Julie kisasszony

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Amikor felbomlik a férfi és nő közötti hierarchia, s ezáltal érzelmi csapdába kerülnek emberek, akkor megváltoznak a kapcsolatok, az addig betöltött szerepek. Ez a dráma bárhol a világon érvényes, mert a két nem egymáshoz való viszonyulását ma is a hódítások, a játszmák, az egyenlőségre való törekvések jellemzik" - mondta Kincses Kata rendező, aki August Strindberg Julie kisasszony című színművét állítja színpadra a soproni Petőfi Színházban.

Kincses Kata dramaturgnak és rendezőasszisztensnek ez az első rendezése. Ahogy megfogalmazta, 12 éves kora óta kíséri ez a mű. Ekkor tekintette meg először édesapja (Kincses Elemér író, drámaíró, rendező - szerk.) rendezésében Brassóban román nyelven a Julie kisasszonyt. Bár, a nyelvi nehézségek miatt nem sokat értett az előadásból, de már akkor hatással volt rá a darab. Későbbi tanulmányai során aztán többször elolvasta és egyre mélyebben érdekelte Strindberg egyik leghíresebb története. Az, hogy most színpadra állíthatja annak is köszönhető: a soproni társulatban találkozott Szlúka Brigittával, akit látott a Holdbeli csónakos, valamint a Tigris és Hiéna című előadásokban, mindkettőben kisfiút alakított. Róla jutott eszébe, kíváncsi lenne rá Julie kisasszonyként. Pataki András a teátrum igazgatója támogatta a bemutató ötletét, s így készülhet most Kincses Kata a darab színpadra állítására, mégpedig úgy, hogy az előadás látványvilágát is ő találhatta ki. A színpadi mozgásban Csernus Anita volt a segítségére.

"Ez egy nagyon jól megírt, izgalmas dráma. Azon kívül, hogy az alá és fölé rendelt viszonyokról, csatákról szól - s végletekig feszegeti, szabad-e elcsábítani az úrnőnek egy lakájt - azt is üzeni számunkra: nem csak az egymás elfogadása, hanem a megtartása is hozzátartozik a párkapcsolatokhoz. Ez pedig energiát, néha harcot, őszinte kommunikációt igényel. A most készülő előadásban Jeant, a lakájt Papp Attila alakítja, a nézők már sok arcát láthatták a nagyszínpadon. Örülök, hogy Kristin szerepét a soproni Szupper Fanni játszhatja, ő így még közelebb tud kerülni a társulathoz, a nézőkhöz" - hangsúlyozta Kincses Kata.

A Julie kisasszonyt megformáló Szlúka Brigitta többek között arról beszélt, hogy az általa megformált úrnő bonyolult személyiség, lényét, lelkét áthatja az arisztokratikusság árnya. Tulajdonképpen egész életében kereste a családját, a nőiességét, azt, hogy hol a helye a világban és ki is ő valójában. Ez a keresés határozza meg a napjait, céljait, ez hajtja előre ebben a történetben is, amely a színésznő szerint izgalmas korrajz, mindenki találhat választ a problémáira ma is.

Papp Attila alakítja Jeant, a lakájt. A szerepe szerint egy olyan ember, aki mindig ki akart törni a szolgai életmódjából, mert annál többre tartotta magát. Egy éjszakán azonban, kivételes szituációba kerül. A színművész úgy gondolja: az, hogy Julie kisasszony viszonyulása hirtelen megváltozik Jeanhoz, a lakájban a magasabbra való törekvés elfojtott vágyát is felkorbácsolja. Azzal, hogy az úrnő leereszkedik hozzá, egy nagy reményt is táplál benne: feljebb kerülhet. Ezzel szemben Jean nem Julie kisasszonyt, hanem a rangját akarja meghódítani, miközben a darabban elhangzik Kristintől az a mondat: "Azt is tudom, hol a helyem."

Kristint, a szakácsnőt, Jean kedvesét Szupper Fanni játssza. A színésznő szerint azzal, hogy Julie kiveti a hálóját Jeanra, kényszeríti Kristint, mindenképp változzon. Ez a karakter nagy jellemfejlődésen megy át a darabban. A csábítás és megcsalás veszélyében a boldogsága tét, a végső reménye szinte csak a hit marad.

A(z) Soproni Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. május 24., Soproni Petőfi Színház

Stáblista:

Hozzászólások