Színház

Kakiszilvacsenés

bohózat, 1 felvonás, japán, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A nó előadások magasztos és komoly stílusát ellensúlyozandó, hagyományosan a két nó darab közti betétként bemutatott kjógen előadások kommikus, könnyed előadásmódjukkal járultak hozzá a színházbajáró közönség kikapcsolódásához. A nó színház elhagyhatatlan kellékeként ismertté vált kjógen azonban mára, méltán vívta ki önálló előadói rangját és vált a japán közönség szórakoztató, megbecsült műfajává.

A kínai szarugaku formájában közös ősre visszavezethető nó és kjógen pályája a második világháborút követően szakadt el végleg egymástól, hogy a mindennapi életet kifigurázó történeteivel a kjógen műfaj egy egészen újszerű közönséget találjon magának. A japán bohózat jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2001 óta a műfaj felkerült az UNESCO világörökségeinek listájára, mint "az emberiség nyelvi és nem anyagi eredetű örökségének mesterműve".

A témáit elsősorban a japán folklórból merítő kjógen, szellemesen felépített és karakteresen megszólaltatott dialógusok sorozatából áll, erőteljes gesztusrendszerrel kiegészülve.

A kjógen előadói stílus egyik legreprezentatívabb alkotásaként, ezúttal egy igazi örökdarab klasszikussal kívánják a hazai közönséget is elkalaúzolni a nagymúltra visszatekintő japán bohózat világába. A japán tankönyvekben is vissza-visszatérő, hatalmas népszerűségnek örvendő Kakiszilvacsenés története egy csepp ízelítő a japán komikum műfajából.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Stáblista:

Hozzászólások