Színház

Lidércek (Le Villi)

opera, 2 felvonás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Lidércek (Le Villi) Giacomo Puccini első operája. 1884. május 31-én mutatták be a milánói Teatro dal Vermében.

A cselekmény:

A darab a Duna forrásvidékén játszódik valamikor a középkorban.

A Fekete-erdőben, egy falu szélén vendégsereg ünnepeli a jegyespárt. A kórustól megtudhatjuk, hogy a vőlegény egy nagyobb vagyont örökölt a mainzi nagynénjétől. A falusiak örömükben táncolnak, még az öreg örömapa, Guglielmo is táncra perdül. Miután mindenki kitáncol a színről, a menyasszony, Anna dalt énekel a vőlegényének, Róbertnek, melyben arra kéri, hogy soha ne hagyja el őt. A vőlegény megesküszik, hogy örökké hűséges marad.

Intermezzo: Mainzban él egy ?sirena?, aki ifjakat és véneket egyaránt megőrjít. Róbertet is elcsábítja, mire ő elfelejtkezik a menyasszonyáról. Anna hiába várja vissza a vőlegényét, s bánatában meghal. Az intermezzo folytatásában megtudjuk, hogy az erdőben villik, szerelemtől meghalt lányok lelkei élnek, akik ha áruló férfira bukkannak, halálra táncoltatják. Róbert, miután távozik a sirenától, az erdőn keresztül tér haza.

A második felvonásban Guglielmo fájdalommal siratja elhunyt lányát, a hűtlen vőlegényt pedig átkozza, és a villiket kéri, hogy álljanak bosszút. A villik kórusától kísérve feltűnik Róbert, és miután beszámol a villikkel kapcsolatos élményeiről, elátkozza a sirenát. Felhangzik a halott menyasszony hangja is, aki szemrehányásokat tesz Róbertnek, aki először megbocsátásért könyörög, majd belenyugszik sorsába. Táncra perdül a villikkel és a halott menyasszonyával, majd meghal.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások