Színház

Liliom

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Liliom ballada a ligeti vagány és a mindenes cseléd szemérmes-nagy, néma szerelméről; két környezetével, a világgal, és egymással is dacoló ember végzetdrámája a megalkuvásmentes, tiszta, egyenes gerincű létezés lehetetlenségéről.
Liliom, a vurstli nagyhangú, hirtelen haragú csalogatója, a nők bálványa, dacból és mélységes igazságérzetétől vezérelve kiáll egy ismeretlen lány mellett, vállalva, hogy Muskátné, a körhinta tulajdonos kirúgja az állásából. Az ismeretlen, tiszta lány dacból? szolidaritásból? szerelemből? osztozik Liliom sorsában. Két, a Paradicsomból kiűzött, otthontalan ember talál társra a ligeti éjszakában. A kispolgári hétköznapokat azonban nem Liliom számára találták ki. Képtelen az evilági törvények szerint élni: a házmesteri állás az önfeladást jelentené számára. Sóvárog sikerei helyszíne, a Liget után, ami a fantázia, a szabadság birodalma, az egyetlen lehetséges élettér volt a számára. A tétlenség, a tehetetlenség és a Julival szemben érzett lelkiismeret-furdalás dühöt vált ki belőle: azt bántja, akit a legjobban szeret. Otthont, támaszt, megértést csak egymásban találhatnának: megingathatatlan, mély szerelmüket azonban még egymás előtt is titkolják. Két büszke ember társas magánya. Amikor Liliom megtudja, hogy Juli gyermeket vár, mindent egy lapra tesz fel: rabolni indul a gyengeségét, befolyásolhatóságát kihasználó Ficsúrral. A rablási kísérlet azonban balul sül el: letartóztatják és úgy érzi, mindent elveszített. Maradék büszkeségét mentve, a halálba menekül.
A Liliom külvárosi legenda. A ligeti romantika a múlté, a külvárosi fiatalok sorsa, kitörési kísérletei ma is ugyanolyan reménytelenek. "Molnár Ferenc legművészibb alkotása a Liliom" (Gellért Oszkár)

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 12., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Muskátné
Hollunderné
A Hollunder fiú
Orvos (Dr. Reich)
Kapitány
Az esztergályos (Kádár István)
Budai rendőr
Első rendőr
Második rendőr

Alkotók

Hozzászólások