Színház

Macbeth (Too much blood)

előadás, 1 felvonás, 110 perc, angol, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

DJ/Shakespeare: Macbeth (Too much blood)
Divadlo Na zábradlí, angol nyelven, magyar felirattal

A gonosz nem egy sötét üstben születik, hanem akkor, ha sem másoknak, sem magunknak nem merjük bevallani, hogy mi tesz bennünket boldoggá. Ahol a boldogság iránti vágyat nem lehet kielégíteni, ott a hatalom iránti vágy is megnő. A hatalom engedi, hogy megbosszuljuk a traumáinkat és az érzést, hogy értéktelenek vagyunk.
A Macbeth variációja a múltban, a jelenben vagy a jövőben is játszódhatna. Nem tudhatjuk, hogy visszatértünk-e a régi felálláshoz, ahol a ?férfiak férfiak voltak, a nők pedig nők?, és bárki, aki hatalmat és vagyont akart magának, annak vért kellett ontania. Vagy a jövőbe látunk, ahol a kultúra, illem és empátia helyett ismét a legelemibb ösztöneinkhez tértünk vissza. A Macbeth régi-új világa univerzális nyelven beszél, az angol eszperantóvá válik néhány szavas szókészlettel, a transzcendencia és filozófia megszűnt. A nyelv egyszerűen és feltartóztathatatlanul fogalmazza meg a valóságot ? egy abszurditást és melankóliát elegyítő klasszikus témából kiindulva.

Adaptáció, díszlet, rendező: David Jařab
Dramaturg: Lucie Ferenzová
Jelmez: Sylva Zimula Hanáková
Zene: Jakub Kudláč
Szereplők: Miloslav König, Anežka Kubátová, Jiří Černý, Leoš Noha, Václav Vašák, Ivan Lupták, Johana Matoušková, Petr Jeništa, Petr Čtvrtníček

A(z) Katona József Színház előadása

Hozzászólások