Színház

Mamata Shankar

előadás, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Mi az Uday Shankar által kifejlesztett stílust követjük, mely magába foglalja a klasszikus indiai tánc természetes nyelvezetét, mégis innovatív, a korhoz illő, és nem kötik a merev klasszicizmus béklyói. A kecses testi mozdulatok összeolvadnak India vibráló néptáncainak kifejezésmódjával, amiből plasztikus líraiság születik. A tánc képes minket megtanítani az együttérzés és a szeretet érzésére. A Mamata Shankar Dance Company célja, hogy egy olyan univerzális nyelvet hozzon létre az Uday Shankar táncforma szellemiségén, mint közös területen keresztül, ahol emberek a nagyvilágból osztálytól, vallástól, világnézettől és kortól függetlenül megismerhetik egymást. További célkitűzése, hogy az embereket ráébressze kulturális örökségünk és társadalmi felelősségünk tudatára, ami hitünk szerint a világunkat egy lakhatóbb hellyé teheti.

Mamata Shankar, aki hazájában színésznő-táncos-koreográfus legendának számít, édesapja, Uday Shankar iskolájában szívta magába az indiai táncok tiszta koreográfiáját. Tehetségét akár családi örökségként is említhetjük, hiszen családfája számos zenész ikont felsorakoztat. Uday Shankart a modern indiai tánc megteremtőjének tartják, aki a nyugati technikákat, a klasszikus balettet és a helyi néptáncokat ötvözte a tradicionális indiai táncokkal. Általa került fel a szubkontinens az 1920-as, 1930-as években a világ tánctérképére. Nagybátyja, a világhírű szitárművész, Ravi Shankar, a hatvanas években a Beatles-tagoknak, főként George Harrisonnak köszönhetően "popsztár" és a klasszikus indiai zene messze legismertebb képviselője lett. Művész tudását két lányának, a szintén szitárzseni Anoushka Shankar-nak és a többszörös Grammy-díjas énekes és dalszerző Norah Johnes-nak is továbbadta.

Mamata férje, Chandrodoy Ghosh a Mamata Shankar Dance Company tánccsoport vezetője, ezúttal egy másfél órás, feledhetetlennek ígérkező produkciót tár a nézők elé. Az előadás első részében sokszínű indiai klasszikus táncok forgataga, míg második részében az Amritasya Putra táncdráma lesz látható.

A(z) Mamata Shankar Dance Company előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
sonka 2010 febr. 26. - 22:25:32 10/10
Nagyon érdekesnek ígérkezik a youtube alapján: http://www.youtube.com/watch?v=iYdX8iRD9ek