Színház

MOLIÉRE - the passion

előadás, 2019.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Luk Perceval, Feridun Zaimoğlu és Günter Senkel Molière. Eine Passion (Molière. Egy passió) című színdarabja a négy leghíresebb Molière-komédia kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus nagyságú művé. A színdarab legendás világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Luk Perceval rendezésében. Magyarországon először láthatja a közönség a Radnóti színpadán Hegymegi Máté rendezésében és Forgách András fordításában.

A színdarab négy Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) archetípusának összefűzéséből épül fel. A négy figura egy férfi életének négy életszakaszát jeleníti meg, és a dráma azt meséli el, hogy hogyan válik a szerelmi kínok között vergődő Alceste cinikus Don Juan-ná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki miután meggazdagodott, vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a halált. A szereplők átfedik egymást, új helyzetekben találkoznak egymással, átalakulásokon mennek keresztül.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. október 18., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Dimanche Philinte / Cleante
Céliméne
Charlotte Eliante / Mariane
Donna Elvira Arsioné / Dorine
Don Carlos Oronte
Acaste / Damis
Clitander / Valere
Don Luis / Pernelle-né

Alkotók

febr. 29.
  • 19:00
márc. 07.
  • 19:00
márc. 19.
  • 19:00
márc. 26.
  • Kisszínház
ápr. 16.
  • Kisszínház

Hozzászólások

Vodor jan. 08. 17:50:40
Az előadás néhol talán öncélúan vulgáris, de nem lóg ki abból a koncepcióból, hogy bemutassa ezt az örökké éhes, mindent felemésztő, felfaló szörnyeteget, ami a négy Moliere műből lett összefércelve. Ezt az állatias, zsigeri tombolást, ami mindent felemészt maga körül kielégítetlenségében szerintem jól hozza rendezés, Pál András színészi játéka pedig lenyűgöző.
1/10
Felhő jan. 08. 11:56:55 1/10
Évek óta nem voltunk a RMSZ-ban, gondoltuk a havi-heti Katona előadások után "adjunk esélyt". Gyanútlanul két kiskorúval, mert a www alapján elhittük, hogy az előadás csak kétkarikás. Nem tudom mit szólna a fórum moderátor ha csak az ezredrészét beírnám ebbe a hozzászólásba azoknak a silány, stílus-, és gusztustalan obszcenitásoknak melyek ebben az alpári, kocsmai előadásban elhangzottak. Ha kisskiss ennek "hatásos" volta alatt arra gondolt, hogy undorító volt az egész, akkor egyetértünk. Nem tudom milyen művészeti tartalmat gondolt színpadra engedni az egyébként nagyon tisztelt, és a színpadon is megjelenő Kováts Adél igazgató a vulgáris, perverz jelenetek sokaságával. És nagyon sajnálom mind a női, mind a férfi színészeket, hogy egzisztenciális kiszolgáltatottságukban nem tudtak nemet mondani erre a beteg, aberrált rendezésre. Egyetértek naggi-val, botrányos, tré, ócska, alpári, beteg és perverz ahogy van. Leginkább sajnos az EMMI-vel is egyetértenék, ha az előadás apropos-ján minden támogatást megvonna ettől a színháztól (nem tudom kapnak-e), annak stílus-, és ízlésrombolása miatt, egyúttal remélve, hogy ez nem lenne hatással más színházakra. Egy biztos: pár évig újra nem megyünk a Radnóti-ba.
5/10
naggi 2019 nov. 29. - 21:21:19 5/10 Előzmény kiskiss
Ennél szebben én sem tudtam volna leírni, ami a színpadon történt és azt, amit ez a nézőközönségből kiváltott.... botrányos darab, botrányosan tré....
3/10
kiskiss 2019 nov. 22. - 23:39:14 3/10
Ebbe a darabba egyetlen percre se tudtam belekerülni, végig kint tartott, mi több kitaszított. A történet nekem erőltetett és szétesett volt, a színészek annyit legalább elértek, hogy a párbeszédek időnként kicsit lekötöttek. Indokolatlanul sok szókimondó, trágár beszéd és akció volt a színpadon ami inkább hatott dilettáns, elveszett koncepciónak mint profinak, bár kétségtelen, h hatásos volt mert felzaklatott. Nagyon nehéz darab ez, iszonyat dramaturgiai elemekkel, a színészek nagyon sokat és nagyon jól dolgoztak a kimondottan kevés tapsért, mert ez az előadás sajnos nem sikerült és a közönség gyakorlatilag menekült. Én elfáradtam, és ma nehezen fogok elaludni. Azt hiszem, egy új darab megnézése előtt mégiscsak fogok kritikákat olvasni... Évek óta járok a Radnótiba, eddig mindent szerettem, ezt ma nagyon nem.
5/10
naggi 2019 nov. 02. - 08:24:14 5/10
A színészi játékot, mindet, kivétel nélkül- igen komolynak tartom. Magát a darabot pedig öncélúnak és komolytalannak. Csalódás volt a javából.
10/10
toronyház 2019 nov. 01. - 22:52:50 10/10
Nagyon erős darab.