Színház

Nemes és érzelmes keringők / József-legenda

balett, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok sorozata, amelyben Richard Strauss Magyarországon még be nem mutatott vagy ritkán játszott zenés színpadi művei szólalnak meg. Ezúttal olyan alkotás csendül fel, amely még ezek között is mostoha sorsúnak számít, hiszen világszerte alig tűzik műsorra. A bibliai történetet feldolgozó balettet Szergej Gyagilev, a Párizsban működő Orosz Balett impresszáriója rendelte, és mutatta be pontosan száz éve, a boldog békeidők utolsó hónapjában, a szerző vezényletével. A József-legenda is bekerült tehát azon klasszikus kompozíciók közé - Stravinsky, Ravel, Prokofjev, de Falla művei mellé -, amelyek Gyagilev ösztönzésének köszönhetik létrejöttüket.

Maurice Ravel ugyanebben az időben keletkezett keringősorozatát nem a bécsi Strauss család zenéje, hanem Schubert zongorára írt nemes és érzelmes keringői ihlették. A virtuóz zenekarkezeléséről híres Ravel soha nem hallott zenekari színeket kever ki hangpalettáján, franciásan könnyed eleganciával és szárnyaló fantáziával komponálva meg a keringő sokféle lehetséges alakzatát felvonultató, nyolctételes táncfüzért.

Mindkét zenemű a Kossuth-díjas Juronics Tamás kifejezetten erre az alkalomra készített, látványos koreográfiájával egészül ki és kel életre a nemzetközi hírű Szegedi Kortárs Balett előadásában.

A(z) Szegedi Kortárs Balett előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások