Színház

Orient

zenés színmű, 2 felvonás, 105 perc, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A gödöllői Talamba Ütőegyüttes 2014-ben ünnepli 15 éves fennállását. A jubileumi évben az együttes egy nagyszabású, látványos produkciót készül bemutatni decemberben a Fricska Táncegyüttessel, a Cimbalibanddel és a Békéscsabai Jókai Színház művészeivel közösen.

A kortárs mű alapja, fő motívuma, az Orient Express, a történelmi jelentőségű vonat útja, mely Párizstól Isztambulig robog a zene és a teátrális tánc jegyében. Az előadásban több olyan művészeti stílus, zenei megoldás jelenik meg, mely végigköveti az Orient Express útját. Megszólalnak és láthatóvá válnak majd a nyugati kultúrák zenei gyökerei, a francia impresszionisták és expresszionisták zenei elképzelései, a népzene, a bécsi és budapesti kávéházak hangulata, a balkán folklór és a török népi motívumok. A luxusjárat kapcsolódási pontot jelentett kelet és nyugat között, csakúgy, mint a Talamba és a Cimbaliband zenéje, vagy a Fricska koreográfiái.

A produkcióban fontos vezérfonal, hogy azokat a kultúrákat, embereket, sorsokat kívánja bemutatni és megjeleníteni, melyek azokon a területeken és népek életében voltak jellemzőek, melyek szegélyezték az Orient Express útvonalát. A valóság és az álom, a szegénység és a gazdagság jelenik meg a műben egy férfi és egy nő történetén keresztül.

A grandiózus, egyedi látványvilágú kortárs színházi darab két felvonásban kerül bemutatásra. Mindhárom közreműködő együttes - a Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband zenekar és a Fricska Táncegyüttes - virtuozitása, zenei profizmusa, lendületes és újító szándékú művészi önkifejezése teret kap a műsorban, kiegészülve a két kiváló békéscsabai színművész Szomor György és Gubik Petra játékával.

KÖZREMŰKÖDNEK:

Talamba Ütőegyüttes
Cimbaliband
Fricska Táncegyüttes
Szomor György színművész
Gubik Petra színművésznő
Békéscsabai Jókai Színház színészei, továbbá a Színház táncosai
Koreográfus: Moussa Ahmed
Díszlet, jelmez: Békéscsabai Jókai Színház
Zene: Szitha Miklós, Grünvald László
Rendező: Fekete Péter - a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója

A ORIENT-show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantókönnyed utazás, de sokkal több is annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd tizennégyben, és a háborúis kitört. Vajon miért dőlnek le a hidak, vajon még meddig törnek ki a háborúk - kérdezi a rendezőkét rövid felvonásban, a színház teljes eszköztárának hadba hívásával, briliáns zenészekkel, táncosokkal, látványos képekben elgondolkodva erről.

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

vamoszo 2015 máj. 15. - 00:27:09