Színház

Pillangókisasszony

előadás, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Madama Butterfly", vagyis a Pillangókisasszony a világ legtöbbet játszott operája. Különös, hogy Puccininek ez a remekműve csak többszöri átdolgozás után nyerte el végső formáját. Ahogy ma játsszuk, 1907-ben Párizsban hangzott el először, s az már a darab negyedik átdolgozása volt. A végeredmény mestermű, amelyben a drámai szándék, a japán kolorit, a megvalósítás zsenialitása katartikus élményt okoz.

1853-ban a Perry tábornok vezette amerikai hadiflotta ágyúi szétlőtték a három évszázadig tartó japán izolációt. A két kultúra találkozásának konfliktusai nagyon izgatták Puccinit, aki ellenszenvvel viseltetett a japánokat lenéző nyugati gondolkodással szemben. Puccini felhasználta David Belasco színművét, amelynek az amerikai Pinkerton hadnagy által "játékból" feleségül vett japán nő, Cso-cso-szán a tragikus hőse.

Puccini a Pillangókisasszonnyal talán minden darabjánál nagyobb szeretettel foglalkozott, s tántoríthatatlanul hitt a műben, a kezdeti fogadtatás sikertelensége ellenére. Dallamalkotása, harmóniavilága, s különösen formaalkotói tehetsége e műben kiteljesedtek, s talán éppen a kompozíciós bőség zavara okozhatta az első verziók fiaskóját. Mint ahogy máskor is, Puccini tanult a kudarcból, húzott és változtatott, a régi nagy olasz mesterek példájához hasonlatosan.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. december 7., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

Cso-Cso szan ((Madame Butterfly) gésa)
Suzuki (Cso-Cso szan szolgálója)
B. F. Pinkerton (amerikai tengerészhadnagy)
Sharpless (amerikai konzul)
Goro (házasságközvetítő)
Bonc (Cso-Cso szan nagybátyja)
Yamadori herceg (kérő)
Kate Pinkerton (Pinkerton hadnagy felesége)
Császári biztos (jegyző)
Pinkerton és Cso-Cso szan kisfia
Unokahúg

Hozzászólások