Színház

Punch és Judy

opera, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az örökké civakodó angol bábházaspár, Punch és Judy történetét a híres angol zeneszerző, Sir Harrison Birtwistle véres horroroperává komponálta. A darabot Magyarországon először az Armel Opera Festiválon mutatják be.

Mr. Punch és felesége, Judy bábfigurák. A két karakter igen népszerű Angliában, hasonló státuszt töltenek be, mint a Kasperltheater műfaja Ausztriában. (A figura őse az olasz Pulcinella, magyar megfelelője pedig Vitéz László, illetve Paprika Jancsi). Ezeken az előadásokon a bábjátékos jellemzően rövid jeleneteket ad elő, amelyek meglehetősen nyers és naiv konfliktusokba torkollnak. Nem szokatlan bennük az erőszak sem. Éppen ez az, ami Harrison Birtwhistle operája, a Punch és Judy 1968-as bemutatója után komoly vitákat váltott ki, és az opera a mai napig megosztja a hallgatóságot.

Csak néhány perc telik el a műből, amikor Mr. Punch brutálisan meggyilkolja saját kisgyermekét és Judy-t, majd a cselekmény előrehaladtával szinte mindenkit, akivel találkozik. Csak az általa imádott Pretty Polly-t hagyja életben. Punch-ot azonban végül rémálmok kezdik gyötörni, és a zene karaktere megváltozik...

Paul Griffiths azt írta korábban, hogy a Harrison Birtwistle operájában szereplő Mr. Punch szöges ellentéte Petruskának, Sztravinszkij balettje címbéli szereplőjének. Míg Petruska olyan bábu, amely egyre inkább emberként kezd viselkedni, Mr. Punch egy ember, aki a körülötte lévőket bábokként kezeli ?brutálisan, lelkiismeretlenül, nem törődve velük.

Harrison Birtwistle és szövegírója, Stephen Pruslin stilizált tragédiát írtak, tele groteszk jelenettel. A zene ugyanolyan árnyaltan képes ábrázolni a szörnyeteget, mint a szerelmet. Kettejük alkotása egy másik világot nyit meg előttünk, vásári hangulattal és őrült csavarokkal.

A(z) Erkel Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 14., Erkel Színház

Stáblista:

Hozzászólások