Színház

[quick silver]

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ko MUROBUSHI a legismertebb és legelismertebb butoh művész a világon. Japánban a Hijikata-féle butoh örökség legautentikusabb képviselőjeként tartják számon. 1968-ban tanult Hijikata mesternél, majd a táncot feladva Yamabushi hegyi szerzetesként élt. A társadalomba visszatérve megalapította a DAIRAKUDAKAN butoh csoportot Ushio AMAGATSU, Akaji MARO és más mesterekkel. 1974-ben Ariadone néven Carlotta IKEDA-val nőkből álló társulatot, majd 2 évvel később Sebi néven kizárólag férfiakból álló társulatot alapított. A két csoport közös produkciójának turnéja ismertette meg a butoh-t Európával.

Ko MUROBUSHI koreográfiáiban és szóló előadásaiban egyaránt a butoh új lehetőségeit kutatja. Táncművészetében a világ különböző szegleteiből érkező hatások érzékelhetők, ugyanakkor munkái mélyen a japán hagyományokban gyökereznek.

A [quick silver] először az Edge (Perem) című darab továbbgondolásaként munkabemutató formájában a Kazuo Ohno Fesztiválon volt látható 2005-ben. Az elkészült darab bemutatójának a tokiói die pratze Színház adott otthont.

quick silver!
Félelmet és örömet nem ismerő formátlan forma,
Mely az extázis tengelyében nő.
quick silver!
Mint az erejét elrobbantott higany,
Az ismeretlent több irányból megrohanó rácsodálkozó lét.
quick silver!
Mint a tüzét kioltott, erejét az utolsó cseppig elhasznált higany,
Az ismeretlent több irányból megrohanó formátlan forma.

Egy pillanat átváltozása... hiába.
Gyenge felvillanás... erőtlenül.
/Ko Murobushi/

A(z) Merlin előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások