Színház

Reneszánsz RögvEst - Akkor és Most

előadás, magyar, 2008.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Különös és merész stílusjáték, az öt éves RögvEst interaktív improvizációs előadás továbbgondolása. A Nyugat-Európában és Amerikában nagy hagyományokkal bíró és rendkívül népszerű rögtönzésre épülő színházi formát Magyarországon elsőként a Momentán Társulat valósította meg RögvEst című előadásaival. Improvizációs estjeinken a közönség ötletei, élményei, gondolatai alapján születnek a rögtönzött jelenetek a színpadon. Így minden előadás más és más, aszerint, ahogy az adott közönség alakítja. Az improvizáció igazi szellemi virtuozitás: ez adja izgalmát, humorát és érdekességét. A RögvEst a XXI. században olyasfajta szerepet tölthet be, mint amilyet a Commedia dell'arte töltött be a reneszánszban. Reneszánsz RögvEst - Akkor és Most című előadásunkban az idő a feje tetejére áll: a reneszánsz kort megidézve indulunk improvizációs időutazásra. Reneszánsz emberek a mai világban, kortársak a múltban, krónikások, polihisztorok, rendhagyó történelemóra és anakronizmus a köbön. Zenés előadásunk fő eleme a humor, ugyanakkor a szórakoztatás mellett célunk a nézők reneszánszról alkotott ismereteinek, képének kitágítása. Tükröt és olykor görbe tükröt mutatunk: felelevenítjük akkori és jelen európaiságunkat, a magyar és európai reneszánsz kulcsfiguráit, típusfiguráit, kulturális és történelmi környezetét, az európai és magyar reneszánsz ébredését és virágzását.

Tizenöt éve barátok, három évadon keresztül saját tévéműsoruk volt az m1-en, ahol kamaszok problémáira improvizáltak, KEX és TEA nevű kávéházi hangulatú irodalmi felolvasóestjeiken nyolc év alatt vendégül látták a kortárs magyar irodalom színe-javát, túl vannak már a 250. interaktív improvizációs RögvEsten, idén ünneplik az előadás 5. születésnapját. A társulat 2008 őszén megnyitotta saját színházát, Momentownt, ahol többek között a Reneszánsz RögvEst című előadás is bemutatásra kerül.
A Momentán Társulat tagjai közt van magyartanár, drámapedagógus, filmrendező, látványtervező, műsorvezető, dramaturg, fotós és zenész is. Életük hivatalosan és nem hivatalosan is a kultúra, az oktatás, a film, a színház, az irodalom és a zene körül forog.

A(z) Momentán Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2008. december 14., Momentán Társulat

Stáblista:

Hozzászólások

Boglarina 2009 jún. 06. - 07:27:50
A tegnapi elõadásuk valami eszméletlen volt Pécsett, s úgy gondolom, hogy máskor is így lehetett. Eszméletlen jók fiatal színészeink, a közönség bevonásával olyan élményekhez jutottunk, amit nem fogunk elfelejteni soha.:)