Színház

Salome - Zárt függönyök

balett, 2 felvonás, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Eck Imre negyvenkét esztendeje egy végzős balettosztállyal szerződött Pécsre. A társulat ? a napjainkig méltán népszerű és elismert Pécsi Balett ? 1961. január 3-án tartotta első bemutatóját. Tizennyolc év múltán Eck Imre felvállalta a Pécsi Nyári Színház művészeti vezetését is. Tekintélyével, karizmatikus egyéniségével, tudásával segítve az új kezdeményezés sikeres beindulását. A hatvankilenc éves korában elhunyt mester emlékére már több, főleg fiatal koreográfus - tanítványai, táncosai is - készített produkciót, többek között az Anna utcai Nyári Játékok égisze alatt. E szándék vezette a Pécsi Balett harmadik korszakának irányítóit, Keveházi Gábor balettigazgatót és Egerházi Attila művészeti vezetőt is legújabb műveik koreografálásakor.

Eck Imre 1978-ban határozta el először, hogy színre viszi Salome történetét. Eszközül használva a prózát, Oscar Wilde drámáját, és a táncot egyaránt. A zene megkomponálására Petrovics Emilt kérte fel. Örök útkeresőként 1980-ban a társulat fennállásának huszadik évfordulójára újfent elővette Petrovics zenéjét, elhagyta Wilde drámáját és már csak egy színész szerepelt a táncosok között, aki Sárospataky István szövegét mondva tette teljessé a produkciót, melynek televíziós változatát is elkészítette a mester.

Keveházi Gábor alkotása nem az említettek feldolgozása, újra értelmezése, hanem egy vadonatúj mű: "Rám is nagy hatással van Petrovics Emil modern hangvételű, Salome című műve. Így természetesen a mi előadásunknak is ő a címszereplője. Ám nem a bibliai történetet meséljük el, hanem, külsőségeiben is kortalanná téve az előadást, a mindenkori hatalom erőszakos gátlástalanságát ábrázoljuk."

A(z) Pécsi Balett előadása

Bemutató időpontja:

2003. június 27., Pécsi Balett

Stáblista:

Hozzászólások