Színház

Shakespeare 37-ből három

felolvasószínház

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Különleges kísérletbe fogott tavasszal a Litera és TRIP hajó: fölkértek 37 kortárs magyar írót, hogy értelmezzék újra Shakespeare 37 színpadi művét egy-egy jelenetben, amelyekből a Dogma-filmek által ihletve különleges, online nézhető rövidfilmek készültek Magács László rendezésében, és amelyek a Literán is olvashatóak. „Minden epizód középpontjában egy karakter vagy kulcsjelenet áll – írják a Litera beharangozójában –, ami minden esetben általános érvényű morális dilemma. Az etűdök a mindannyiunk számára ismerős emberi történetek lélekállapot-változásait, a szereplők tetteit és azok hatásaitvizsgálják.”

Az idei gyulai Shakespeare Fesztiválon ezek közül a művek közül hárommal felolvasószínházi formában is megismerkedhet a közönség. Márton László az Athéni Timon-t gondolta újra, Tasnádi István a Szeget szeggel-t, Vörös István pedig a III. Richárd-ot.

A közreműködő színészek: Petrik Andrea, Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila, Radnay Csilla és Hegedűs D. Géza, aki a rendezője is a felolvasószínháznak. Ezek a nevek talán emlékeztetik a gyulai közönséget arra, hogy néhány éve láthatták az eredeti Athéni Timon-t és a III. Richárd-ot is, melyeket ifj. Vidnyánszky Attila rendezett, és Vecsei H. Miklós fordított, és mindkettőben Hegedűs D. Géza is játszott. Idén pedig ugyanők ezek újragondolt 21. századi változataiban.

Márton László: Athéni Timón újratöltve

A szerző ezt a jelenetet öt színészre írta. Timón mindvégig jelen van, a többi négy színész – két nő és két férfi – sorjában játssza a rá osztott szerepeket.

Tasnádi István: Szeget szeggel

érzékenyjáték céges környezetben

Shakespeare után szabadon

A színészek kissé bábszerűek. Néha beleakadnak a bonyolultabb szavakba. Néha az egyszerűbbekbe is.

Vörös István: GLOSTER KFT

Valahol egy loftban

Stáblista:

Hozzászólások