Színház

Stand by me: "egymásra utálva"

előadás, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"...hasunk, amelybe bort tömtünk s kalácsot,
mint vén ribancmell, ráncos, sárga folt,
szívünk, amely a názáreti ácsot
sosem dicsérte, már a sárba folyt..."
(Francois Villon)

A(z) Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér előadása

Stáblista:

Szereplők

Levente (a milliomos)
Anna (a szerelme)
Fülöp (a hajléktalan férj)
Niki (Fülöp feleség)
Ágyú (a bolond hajléktalan)
Zokni (a másik bolond)
Karaj (a koldusmaffiás)
Gekkó (a másik koldusmaffiás)
Kórász (a tolókocsis)

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2013 ápr. 01. - 14:05:39 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
STAND BY ME  Szabó Attila Feri Jákim Stúdió Színház E10

Rettenetes kezdés! Esetleges versmondás, jól rábömböltetett ének, közös kórus, futkározó gyerkõcökkel: - mi ez?!? Éppen menekülésre fogjuk, amikor két hajléktalan totyog be, seperc alatt színházban érezzük magunkat. Bereczky Péter jóságos agg, de ha már Villon, akkor inkább csak mondja! Zöldhegyi Sarolta a töretlen hitelesség, homlesz felesége az érzelmes realitást képviseli. Az égbõl pottyant pénz egy kiábrándult milliomostól származik, a koldus maffia egybõl rá is száll. Muzslai-Bízik Bence a nagyszájú álprofi, a Piszkos Fred hajdani Nagy Malája, Homolya Attila kétbalkezes gengszter-tanonc. Bolondok is akadnak a társaságban, az örökké gyanakvó Robin László és a másik, a gesztusban, hangban kiválóan karakterizáló Németh Balázs.
Szabó Attila Feri szövegkönyve néha kicsit túl sokat markol, ám dialógusai feszesek, ötletei találóak, rendezése pedig pontos ritmusban fedi el a feleslegeket. Színészi jelenléte a legnagyobb ajándék: minek az a kaotikus kezdés, elég, ha begurul tolószékén és halkan beszélni kezd hozzánk. A meggyõzõdésében rendíthetetlen, sanyarú sorsában is magára talált, igaz ember karizmatikus ereje sugárzik minden szavából. Szelíd mondatai lassan hatnak, végül azonban az önfeladó depresszióba süllyedt milliomosnak (Barva László) is megnyugvást hoznak. Gyönyörûséges megszólalásai közül is kiragyog a Példabeszédek Könyvébõl vett idézet: adjatok a szegénynek borra is, hogy könnyebben viselje nyomorúságát.
Nem vallásról van szó, még csak hitrõl sem. Magunk keresésérõl, botor céljainkról, az annyiszor hiányzó emberségrõl. Megtisztító, felemelõ este, legszívesebben együtt énekelnénk a végén. Jécsai Borbála szopránja szárnyal a magasban, a teljes társulat
mosolyogva énekli a gospelt, velük örülünk mi is.