Színház

Szeretlek, Faust

dráma, 2 felvonás, magyar, 2003.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

1944 Sopronkőhida. A börtönben két "híres rab", Mindszenty József és Jávor Pál. Két ellentétes személyiség, két különböző életszemlélet. A hitét megszállottan őrző Pap, és a változásra mindig kész Színész. Kettejük időutazása alatt a Pap végignézheti saját életét, nem csak a múltját, a jövőjét is - és ezzel képet kaphatunk a magyar történelemnek fájdalmas századáról. Az előadásban megelevenednek, megküzdenek a korral és egymással ismert, valódi történelmi alakok.
Bemutató időpontja: 2003. február 24., Szabó Dezső Katakombaszínház

A(z) Újszínház előadása

Stáblista:

Szereplők

Pap (Mindszenty József)
Színész (Jávor Pál)
Nő I. (Any, Fegyőrnő, Ügyvédnő)
Nő II. (Árva Margit, Anna)
Férfi II. (Zachar, Kodály, Fegyőr)
Férfi I.

Hozzászólások

10/10
Johann 2010 dec. 08. - 19:50:47 10/10
Jópár éve láttam, meghatározó színházi élményem. Megrázó, felemelõ, tartást adó, megerõsítõ darab volt, én úgy emlékszem rá vissza. S Mindszenty alakja hõsként, mindenki fölé magasodó nemzeti, sõt egyetemes hõsként rajzolódott ki belõle (talán egyetlen dolog, amiért elmarasztaltam magamban kissé a darabbeli Mindszentyt, a naivsága volt). Legjobb emlékeim szerint Mindszenty ebben a darabban méltó arra, ahogy egyesek emlegetik is: "a szentek szentje" - s a XX. százodot tekintve mindenképp az is.

S most, pár hete vetítik ennek a darabnak a filmváltozatát is, ugyanazon szereplõgárdával. El is mentem gyorsan, megnéztem. Vártam ugyanazt a hatást, mint sok évvel ezelõtt a színházteremben. Elmaradt, vagy legalábbis veszített erejébõl, ráadásul Mindszenty is már-már ellentmondásos alakként tûnt fel (legalábbis az én szememben) ebben a filmben. De jó lenne újra megnézni a színdarabot, hogy eldönthessem, én változtam ekkorát, az én ítéletem módosult, vagy valóban más Mindszenty képet tart elénk ez a dráma és a belõle készült mozifilm.