Színház

Szilánkok, avagy a panyírrögök

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Szerintem cipőfűzőt enni kifejezetten humoros és érdekes, míg a pénzt szeretni szánalmasan és leköpnivalón unalmas és visszataszító. Hát ez a véleményem arról, amit most mondani akartál." (idézet a darabból)

A(z) K. V. Társulat előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2010 márc. 28. - 14:10:50 10/10
Rögvest egy házastársi szakítás viharába kerülünk, Száger Zsuzsanna és Kövesdi László, a szokott sablonok nélkül, erõteljes jelenléttel teszi érdekessé az ismert jelenséget. Megismerkedünk a leendõ Bernát doktorral, aki Urbanovits Krisztina tonnányi anyai elnyomását nyögi, miközben fény derül a reményteli ismerkedés és a doktorrá avatás utáni kicsapongás részleteire is.

A svájci Alice Müller darabját Bánki Gergely és a KV Társulat sikeres házi szerzõjének számító Juhász Kristóf meghatározó módon formálta a hazai viszonyokra, több ágon is bonyolítva a változatos cselekményt. Visszatérõ képekben tûnik elõ a gyerekkor, leginkább a pubertás elõtti szexuális érdeklõdést érintve. Gáborunk suttyomban végletesen pornográf fogalmazványban éli ki, egyelõre szókimondásban megnyilvánuló túlfeszített libidóját. A késõbbiekben ez gyalázatos pedofiliába taszítja, melynek kínzó hevességét csak kis mértékben csillapítja a rásegítõ maszturbáció: - a gyomorforgató szituációkat Kövesdi László páratlan játékintelligenciája, szuggesztív hitelessége teszi izgalmasan elfogadhatóvá.

Biztonsági õrként az eddig ismeretlen Bernáth Gábor tûnik fel öblös orgánumával, amelyet kiválóan kezel az ironikus esküvõ papjaként, de a ritka biztonsággal abszolvált éneklésekben is. Mert a történéseket zongora-hangok kísérik, dal-betétek tagolják, melyekben a négy aktor irigyelt muzikalitással, gyönyörûséges hangzatokban nyújt extra élményt. Egyszer még revütánc betéttel is megtoldják, jólesõen lazítva fel az átélt szörnyûségek traumáját. A java azonban még hátravan: doktorunk Gyógyító Testvérként szektát grundol, nemsokára azonban váratlan konkurenciája bukkan fel: a vidék egészséges, magyar szellemét képviselõ, Bernáth Gábor által elsöprõ elánnal játszott trónkövetelõ, aki az egész közösséget a jövedelmezõbb pártvonalra csábítja át.

Baksa Imre rendezése, a legkisebb momentumot is gondosan kidolgozva, feszes ritmusban pergeti az elõadást, korrekt színészvezetéssel homogén egységgé kovácsolta a társulatot, amely, két éven belül, immár ötödször tudott ismeretlen darabot bemutatni, az élménytadó frissesség legmagasabb szintjén. Három "saját" darab, két felolvasó-színház: ez igen! - és akkor, a csak bennfentesek által ismert, Gombagyökér címû "felolvasó-bábszínház"-at még nem is említettük...