Színház

Sztálinváros

bohózat, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Sztálinvárosban mindenki a kultúrház megnyitójára készül. A gálaesten a kor ünnepelt művésznője is fellép, Rákosi elvtárs önmagáról mintázott szobrot küld ajándékba. A helyi vezetők koccintásra gyülekeznek, de a szobrot és a művésznőt elnyeli a föld. Rémült hajsza indul a menthető megmentésére.

Karakteres szereplők küzdenek esendőn a kultúrház avatóünnepségén és így kerülnek még nagyobb és egyre kibogozhatatlanabb slamasztikába. Közben persze fény derül számos eredetileg elhallgatásra ítélt titokra, hibára. Például arra, hogy van erkély, de mégsincs, az avatásra ítélt kultúrház alatt pedig egy szép nagy atombunker lapul. Hogy mindebből miként találnak kiutat az elvtársak, azaz Sütő a kultúrházigazgató, Sulyok Ferenc párttitkár, valamint Remete Gyula tanácselnök vezette álomcsapat, az a novemberi premieren kiderül.

Klasszikus hagyományokat követő bohózat egy korról, amikor mindenki résen van, de hiába.

A(z) Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
FElepHánt 2014 dec. 01. - 16:04:59 7/10
SZTÁLINVÁROS---Tóth József---Bartók Béla Kamarszínház Dunaújváros
Elsõ találkozásunk a társulattal és Hamvai Kornél feydeau-s komédiájával. Kellemesen nézhetõ, normál szórakoztatást nyújtó elõadás. A Szigligetbõl ismert bohókás fordulatok börleszk jelleggel hatványozódnak, poénok özöne csattog, a félreértések láncolata derûs végkifejletbe torkollik.
Tóth József rendezése korrekten fogja össze a szálakat, tapasztaltan dolgozza ki a szituációk özönét. Sikerül karaktert adni a figuráknak, a hasznos színpadkép is õt dicséri. Kevésbé tetszik a nyitó úttörõtáncosok népies botladozása, annál hatásosabb a finálé össztársadalmi munkáskórusa.
Gulyás Hermann Sándor és Páder Petra kultúrházigazgatói házaspárja böcsülettel helytállott, csakúgy, mint az állatorvosból ávós-századossá elõlépõ Polgár Lilla. Méretes deklamációval Quintus Konrád a párttitkár, Tõkés Nikoletta a bájtündér Bellácska alakját hitelesítette, Vándor Éva igazi pesti színésznõ, Gasparik Gábor pesties olasz riporter.
KIcsit zavaró az állandóan visszatérõ éktelen szirénázás, szerencsére nem érezzük /még/ az ötvenes évek rettenetét. Rákosi Mátyás szerepében a félfülû szobor bronzfényû jelenése emlékezetes, Dubai Péter gumibotozó rendõre utóbb énekhangjával engesztelt.
Kiss Attila finom humorral, ragyogóan építi fel gyámoltalan tanácselnökét, Jakab Csaba, mint portássá deklasszált osztályidegen, a helyzetkomikumon túl végsõ metamorfózisával tûnik ki.
Lehet, hogy már alig van acélváros, de a hajdan megnyitott mûvházban mind a mai napig virágzik a népboldogító kultúra.