Színház

The Last Step Before

táncelőadás, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egy történet az ember számtalan repülési kísérlete közül. "Hősünk" hosszasan foglalkozik a tovarepülés gondolatával, egy meghatározhatatlan, de alapvetően fontos cél felé. A cél elérésére számos kísérletet tesz, különféle módokon. Mégis úgy tűnik, mintha hősünk mindig egy helyben toporogna, és nem sikerülne eljutnia sehová. Nem ismeri fel, hogy álma elérésének legnagyobb akadálya saját képzelete, mely egy emberek számára elérhetetlen dologról gyárt illúziókat. De megvan benne a folytatáshoz szükséges bátorság, továbbra is rendíthetetlenül hisz abban, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén el tudja érni a lehetetlent. Végül épp ez az óriási bátorság segít neki a saját képzelete falainak áttörésében és a megvilágosodás elérésében.

A darab az előadó és a színpadi fények közötti rendkívüli szoros kapcsolaton alapul.

Sazka Díj a "táncban elért felfedezésekért" és közönségdíj a Cseh Tánc Platformon (Prága) - 2006

"A rövid szóló a szó szoros értelmében lélegzetelállító, meglepő; a mélyen lapuló, legrejtettebb érzelmeinket húzza elő belsőnkből, az elfojtott ösztönök szavakkal kifejezhetetlen tartományából. Miután véget ért, és az egész terem sötétségbe merült, beszédes csend következett, s csak később tört ki a taps." (The Slovak Spectator, November, 2012)

Jaro Viňarský 1978-ban született Szlovákiában. Balett-koreográfiát tanult a pozsonyi Zene- és Színházművészeti Akadémián, Szlovákiában, és koreográfiát a prágai Előadó-művészeti Egyetemen, Csehországban. 1998 óta táncosként, előadóként és koreográfusként számos szlovák és külföldi művésszel dolgozott együtt (pl. táncfilm készítésén), valamint együtműködött a lengyelországi Grotowski Intézettel. Workshopokat is tart, főként nem profi táncosok számára. Jaro számos díjat kapott, beleértve a Jarmila Jeřábková-díjon elért második helyezést Prágában, 2001-ben és 2003-ban a Sorton, illetve a Tea Never Brewed című produkciókért. 2006-ban a közönségdíjat és a "táncban elért felfedezésekért" a Sazka díjat is neki ítélték a The Last Step Before munkájáért a Cseh Tánc Platformon.
2011-ben Jaro megalapította a SKOK! non-profit szervezetet, mely a kortárstánc és a fizikai színház szlovákiai fejlődésén dolgozik. A más művészekkel együtt tartott workshopok témái között találjuk a következőket: csoportmunka, partnerség, tánc és tér, tánc és dinamika, forma és tartalom a mozgásban, tánc és cirkusz az előadásban, Alexander-technika és a Feldenkrais-módszer, mozgás és hang, Merce Cunningham - kompozíciós technikák, improvizáció és kompozíció, fény a táncelőadásokban.

A(z) MU Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások