Színház

Tizenegy perc

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A bátorságról szól ez a darab, ahogy Coelho minden műve, hogy merjünk kockáztatni, mert csak akkor élünk. Merjünk igent mondani a kalandra, az életre, a kockázatokra, az esetleges kudarcra, mert nincs mit veszítenünk.

Maria fél a szerelemtől, fél a csalódástól, Önmagát és a szerelmet keresi. Ő egy tiszta, naiv, lelkes, fiatal brazil lány, aki szajhaként is angyali, és jellemének változása semmiképpen nem az elkeseredés felé halad, hanem folyamatosan fejlődik, megy előre, tanul, levonja a tanulságokat. Egészen didaktikus módon, amikor valami rossz történik vele, vagy ha valamire rájön, hogy mit csinál rosszul, akkor már másnap levonja a tanulságot és változtat. Folyamatosan filozofál, naplót ír, elemzi önmagát és a környezetét, a férfiakat, az életet. Persze hibázik, elbukik, fél, kudarcot vall, el is keseredik sokszor, de nem keseredik meg, hanem javít, föláll, egyre bátrabb, egyre jobban vállalja önmagát. Fejlődik. Ez fontos. Maria példa. Példaképül állítja őt Coelho a nők elé.

A(z) Thália Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. június 2., Thália Színház

Stáblista:

Szereplők

Maria (brazil szépség)
Brigitte (könyvtárosnő)
Ralf (festő)
Terence (angol üzletember)
Milan (a Copacabana üzletvezetője)
Rodolfo (textilbolt tulajdonos Brazíliában)
Roger (közvetítő)

Alkotók

Hozzászólások

1/10
jis57 2012 ápr. 24. - 14:04:11 1/10
Coelho konyveben Maria, a foszereplo, egy melyen erzo, karakan csaj, es nem riad vissza az elet kozvetlen megelesetol. Gubas Gabi portreja (nem tudom ez a rendezes vagy sajat hibaja) pedig egy hisztis, feluletes, mely erzesek nelkuli no. Egy pelda: ha Gubas Gabi egyaltalan elolvasta a konyvet, akkor meg kene ertenie mi tetszik Marianak an angol ferfivel tapasztalt elmenybol, de o egyaltalan nem tapasztal meg semmit, es megis kesobb Ralf elott ugy tesz (a szoveg szerint) mintha kiallna elmenye mellett - tehat a leendo hatast beleirtak a darabba, csak a szinesz nem adja vissza az egeszet. Ugyanigy van ez az osszes Marias interakcioval a darabban... Szerintem neki egesz mas szerepeket kene jatszania.
Az angol ferfi sem ert sokat a szerepe igazi ertelmebol, a hangsuly a kulsosegeken van, pedig ilyen 'szinhazat' (ahogy a konyvben emlitik) egyszeruen de lelekjelenlettel a legjobb jatszani. Aki ezeket a dolgokat aterezte a konyvben, ami nem nehez, annak a napnal vilagosabb hogy valaki megertette-e ugyanezt vagy sem. Es sajnos, szinesz letukre, ok nem.
Mindezt a konyvhoz viszonyitva mondom, ami viszont megtalalja a kulsosegektol levetkoztetett emberi hullamhosszot. Ez a darab kivalo pelda arra, hogy mi a hiba ha nem erint meg minket egy eloadas: itt lehet tudni hogy a konyv maximalisan, de a darab egyaltalan nem - tehat a hiba a darabban van.
Ralfot nagyon jol alakitja a szinesz, de neki sajnos nem jutott az atirasban eleg jelentos szerep - ugy tettek az atirt valtozatba pillanatokat a konyvbol, hogy nem ervenyesul a mondanivalojuk.
Osszessegeben egy elfuseralt konyv-atiras parosul egy atlagban nagyon feluletes szineszi alakitassal. Ha utanam dobnak se kellene. A konyvet szerencsere nem sikerul ezzel elrontaniuk, abban mindez valtozatlanul megtalalhato.
7/10
timea123 2012 ápr. 24. - 08:00:08 7/10
Nemreg lattam, szerintem egyaltalan nem olyan rossz, mint a kritikak mutatjak. Mielott megnezzuk, a konyvet el kell olvasni, es akkor nem egy zurzavart latunk, hanem mindennek ertelme van. A muvet nem tettek tonkre, sot, egy-ket karaktert elonyere formaltak at. Amit ki lehetett hozni ebbol a konyvbol, azt kihoztak.
bababy 2012 ápr. 01. - 21:59:45
Ezt az elõadást bántam hogy megnéztem. Nem ajánlom SENKINEK sem. Én a könyvet nem olvastam és egy barátom kedvéért mentem el a darabra, hát borzalmas volt. Színészi játék sajnos nulla volt mindenki.
lipgloss 2012 márc. 12. - 09:18:34
Jézusom, mi holnap megyünk de már most rettegek. A könyvet imádtam, és így még rosszabb lesz a csalódás. Ha ezt elõbb elolvasom lehet eladom a jegyeket... :(
1/10
ritacava2000 2012 febr. 18. - 20:40:32 1/10
Az elõadást SENKINEK nek ajánlom, a könyvet viszont mindenkinek! Gyalázat, hogy it tettek ezzel a mûvel, a színészi alakítás borzalmas, a kivitelezés ugyanúgy szánalmas, Száraz Dénes és a könyvtáros hölgy kiemelkedõek voltak, de amint azt az elõttem hozzászólók is írták már, az ének...úristen, az mindent alulmúlt...sajnálom, hogy az idõmet és a pénzemet adtam erre a darabra, pedig alapvetõen nagyon szeretek színházba járni, de ez most egy idõre elvette a kedvem azt hiszem
PillsBazsi 2011 nov. 10. - 11:51:05 Előzmény Lámpás2012
Én olvastam a könyvet és nagyon tetszett!
Viszont az elõadás nagyon rossz volt!!
Ez a nincs semmi díszlet csak egy projektoros kivetítés, nekem alapból nem jött be, az meg aztán végképp nem, hogy a színészek alakítása inkább amatõr kategória, leszámítva Száraz Dénest. De ami miatt szerintem sokan kimentek, az a 2 lány énekes produkciója, mert akinek van egy kis hallása, annak komoly fájdalmat fog jelenteni, végig szenvedni a magyar nyelvû, nem tudom ki által írt gagyira sikerült remekmûveket...
Lámpás2012 2011 nov. 08. - 16:03:06 Előzmény Sumomo
Lehet, hogy Sumomonak az alpinista tetszett a legjobban, nekem viszont Az alkimista. Valószínûleg érti a mûvet.
7/10
Sumomo 2011 szept. 29. - 09:19:00 7/10
Ízlések és pofonok...

Négy tagú családomból ketten olvastunk Cholho-tól bármit. Mindkettõnknek a az Alpinista tetszett lejobban, de alapvetõen nem jön be az író.

Engem az itteni kommentek annyira megrémítettek, hogy kissé pánik hangulatban ültem be a Thaliába.
Hangulatomon egy csöppet javított, hogy teltház volt.

-Lányomnak nem tetsztett a darab, de õ nem szereti az írót sem.
-Férjem nem tudta eldönteni. (Szerintem találva érezte magát itt-ott:))
-Fiamnak inkább tetszett, és még az elsõ felvonás alatt odasúgta, hogy fel nem foghatja, hogy aki kiment anno (most nem ment ki senki) az miért? (meséltem neki az itteni beírásokat)
-Maradtam én. Nagyon jól szórakoztam, gyakorlatilag az elsõ felvonást végig vigig nevettem.
Biztos, hogy nem volt katartikus élmény, de egy kellemes este volt. Még az is megfordult a fejemben, hogy elolvasom a könyvet is.

A színházból kifele jövet néztem az arcokat, az emberek nevettek (fõleg a nõk! igaz:)
Hogy aztán ebbõl mennyi volt a darab, a csodálatos szeptember végi idõ, nem tudom.

Egy bizos nem olyan rossz a darab, mint ahogy itt elõttem néhányan lefestették.
7/10
Sumomo 2011 szept. 28. - 09:48:15 7/10
na, ma nézem meg a darabot, teljesen megrémítettek a véleményetekel:(
a könyvet nem olvastam
csimbikati 2011 júl. 02. - 13:14:51 Előzmény settembrini
Olvastam a sok negatív kommentet a darabról... most már egyre inkább izgat,hogy elolvassam a könyvet, mert már több regényét olvastam Coelho-nak, de most már tuti megveszem a Tizenegy percet is..., sajnálom, hogy sokan csalódtak a darabban... remélem legközelebb jobban választanak...!!!!
3/10
Rottem 2011 márc. 23. - 22:27:16 3/10
Ma néztük meg a darabot. Ennél rosszabb elõadást még nem láttam. Gondolkoztam rajta, hogy a szünetben haza jöjjünk, de végül maradtunk hátha... A mûvet olvastam, tetszett, érdekes volt és mély. A darab ezzel szemben unalmas, sekélyes, banális közhelygyûjtemény lett ( ez nem a szerzõ hibája). Végig úgy éreztem, hogy színházban vagyok, és próbálnak valamit erõltetetten eljátszani, nem vitt magával, nem hittem el a történetet. Nem volt folyamata, hanem történet darabkák összedobált halmazát láttam csak. A betétdaloknak semmi szerepe nem volt, sõt rettentõen butává tették az elõadást. Elfecsérelt két óra az életembõl. Nem több...A színháznak viszont gondolom, hogy anyagilag mindenképpen megérte mûsorra tûzni, ugyanis a szerzõ, és a cím sok nézõt vonz. Kár, hogy nem olvastam el elõbb az itteni kommenteket...
6/10
turmix 2011 márc. 22. - 17:13:37 6/10
megnéztük még õsszel, de hogy minek...sok pénz ez ehhez. színház ne szóljon ilyesmirõl, ez pont az a tartalom, amit könyvben kell olvasni (ettõl még Coelho-t nem olvasok, de ez nem tartalom akkor sem egy színházban)
1/10
rigoperl 2011 márc. 21. - 23:12:03 1/10 Előzmény stgyuri
Sajnos korábban nem néztem meg a hozzászólásokat. Nem dobtam volna ki az ablakon 7000 Ft-ot, valamint az idõmet. Mi is eljöttünk a szünetben. Valóban olyan volt mintha egy amatõr társulat elõadása lett volna. Bár nem, az valószínû jobb lett volna.
Rendezés=0
Valentin Titánia=0
Maradunk a Katonánál, tévedés volt a Tháliával próbálkozni.
1/10
stgyuri 2011 febr. 22. - 21:38:25 1/10
Én ma láttam és eljöttem a szünetben. Ezzel el is mondtam mindent.
3/10
Omarede 2010 dec. 31. - 18:38:27 3/10
Sziasztok,

Ma láttuk a darabot, szilveszteri "koccintós" elõadás..
Hát nem ajánlom egyáltalán!

** Vigyázz spoiler **

"A bátorságról szól darab [..] jellemének változása semmiképp nem az elkeseredés felé halad, hanem folyamatosan fejlõdik, megy elõre, tanul, levonja a tanulságokat [..]" írja az ajánló.
Hát ebbõl az értelmezésbõl, rendezésbõl számomra teljesen hiányzott a fejlõdés. A darab elsõ 95% részletesen kifejti a negatív élményeit, majd snitt és boldog házasságban van, gyerekek, stb.. Az egyik pillanatban még az ostorozásban találja meg az orgazmust, pár párbeszéddel késõbb Párizsban már az igazi szerelem éri utol, két mondattal késõbb pedig már gyerekekrõl van szó..
Pont az érdekelt volna, hogy hogyan jut el a teljes nihilbõl a boldogságba. De errõl nem szól a rendezés. Egy nagyon hosszú bevezetés, szinte nulla tárgyalás és rövid befejezés.

"Példaképül állítja õt Coelho a nõk elé" fejezi be az ajánló. Ez a mondat értelmezhetetlen a darab alapján átlagos nõket feltételezve.

Nagyon felszínes (bár a technika segítségével próbálja a belsõ gondolatokat is megjeleníteni), hatásvadász, trágár.. Trágárságnak, meztelenségnek lehet helye egy darabban, de itt valahogy nincs igazán a helyén (szerintem). Ráadásul a leszbikusság megjelenítésének se találtam a hatásvadászaton kívül más értelmét. (Szerintem kár azt feltételezni, hogy ma már csak így lehet eladni darabot, ha nem csak meztelen test van benne - ez 10 éve volt újdonság - hanem homoszexualitás, vagy transzvesztiták, vagy más hasonló van benne)

Azért BÚÉK!:)
dirlidam 2010 dec. 21. - 00:28:37
Valentin Titánia méltán esélyes a Dobó Kata Díjra!!!
Milyen szerencsések a hátsó sorokban ülõk, akik legalább nem hallanak belõle semmit...
A színházlátogató partneremet pedig azóta is gyõzködöm, hogy nehogy ez alapján ítélje meg Coelho munkásságát!

Méltánytalanul magas jegyárak egy ilyen elõadásra!
1/10
nobaba 2010 dec. 21. - 00:00:47 1/10
Ma láttuk a darabot, olyan érzésem volt, mint egy középiskolás színielõadáson, a nézõknél csak a színészek unták jobban a darabot. A szombat reggeli Fecsegõ Tipegõkben több erotika és értelem van.
Díszlet = 0
Párbeszédek = 0
Színészi játék = 0
3/10
kicsilencsi 2010 okt. 25. - 15:40:26 3/10 Előzmény D.Dynuska
Nem maradtál le semmirõl.Én olvastam a könyvet többször is, de ennek a darabnak nem túl sok köze van hozá, legalábbis számomra. Én nagyon szeretem Coelho mûveit, és pont ezért volt csalódás a darb. Ráadásul nem is Gubás Gabi játszotta a fõszerepet. A díszlet pocsék volt, a párbeszédeket érzelmi értelmét mintha szándékosan ne is akarták volna visszaadni a színészek. Színvonalon aluli volt számomra, de én olvastam a könyvet, a párom aki nem olvasta, neki tetszett, mert Õ nem tudta mirõl kell szólnia.
1/10
Bigpapa 2010 szept. 19. - 23:40:54 1/10
Ma láttuk a darabot. Atya isten,ilyen szar ,unalmas elõadáson rég voltam.Mi a ráktól 18 éven felülieknek való dara ez?
A díszlet...az nem díszlet,és ezt valaki rendezte,tervezte.Földes Eszternek,aki Nyah-t játszotta ma,valami förtelmesen irritáló hangja van.És sajna végig énekli a darabot.Az elsõ felvonás végére azt hittem,eret vágok magamon...,mondom hazamegyek.De gondoltam,ha más nem,legalább Gubás Gabi állítólagos meztelensége kárpótol.Most mondom,aki csak emiatt megy el az elõadásra,az mekkorát cumizik :)))))Egy fehér paraván mögött vetkõzik le,semmit sem látni,csak a "negatívját",majd összegömbölyödve elõtûnik,és rádobnak egy fekete kabátot,amit nekünk végül háttal összegombol.Tehát egy sima strandon egy bikinis nõbõl többet látsz,mint Gubás Gabiból.Ennyi erõvel a Falusi Mariann is lehetne Maria,nem sokkolna senkit.:)))
Bõdületesen rosszak a párbeszédek,amik semmire sem jók.Sem arra,hogy érdekeljen,mit beszélnek,sem arra,hogy teljen vele az idõ.Gubás Gabi szép,szépen is énekel...és ennyi a darab.140 perc méla unalom.
Amikor kijöttünk,komolyan azon gondolkodtam, hogy beülök az elsõ moziba,az akkor kezdõdõ bármelyik elõadásra és megnézem akármi is legyen az.Mert ennél minden csak jobb lehet.
Imádok színházba járni.Szeretem a jó darabokat,ahol jól játszanak,jók a párbeszédek.Elvarázsol,elgondolkodtat,vagy megnevettet.Itt egyik sem történt meg.Hatalmasat csalódtam....Nem olvastam a könyvet,de nem hiszem,hogy 100%-ban eltértek tõle,így az is kapitálisan szar lehet.
kessy6 2010 júl. 29. - 11:13:15 Előzmény D.Dynuska
Én még nem láttam a darabot, de a barátnõm szülei igen....nekik nagyon tetszett (láttak jó néhány darabot, nagy mûkedvelõk), és emiatt olvasták el a könyvet....
Összes hozzászólás