Színház

Übü király és a magyarok

bábjáték, 1 felvonás, magyar, 2011., 16 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Történelmi ámokfutás hangszerekkel, bábokkal egy részben, felnőttelőadás.

Szahar! - harsan fel a világ színpadain a botrányt okozó kezdőszó. Az "Übü" több mint száz éve őrzi frissességét, titkát. Vajon tényleg vásott fantáziájú nebulók tanárgúnyoló tréfája volt? Vagy kaján és gonosz Macbeth-parafrázis a mohó kispolgárról? Vagy inkább éles politikai szatíra a mindenkori hatalomról? Az emberi természetről?
Übü papa - király! Örök és elpusztíthatatlan; egyszerre gyermeki és végletesen gonosz, falánk, agresszív és pénzsóvár, félelmetes, ugyanakkor mégis nevetésre ingerlő, gyáva, esetlen figura. Egy hadra kelt karalábé. Méltó társa a kellőképpen visszataszító, ravasz, kétszínű Übü mama, aki töméntelen bájaival próbálja elkábítani a férfiakat. A két Übü, papa és mama, a hatalom, a pénz, a "hurka" érdekében minden törvényt, erkölcsöt áthág, gátlás nélkül pusztít maga körül. Mindent és mindenkit, végül egymást is. Közben rettegnek és rimánkodnak. És körülöttük a többi szereplő: a "naiv" világ - átejtett gyilkosok, elárult cinkosok, barátok és áldozatok.

A Budapest Bábszínház felnőtteknek készült előadása a drámai mű abszurditását, mulatságos tragikumát nagyítja fel. A Scherer Péter és Györgyi Anna által megformált két hús-vér főszereplő mellett Ács Norbert, Bercsényi Péter, Mórocz Adrienn e. h. és Teszárek Csaba látványos bábtechnikákat alkalmazva jeleníti meg Jarry groteszk világát. Az árnyjátékkal, vetítéssel, óriás figurákkal elmesélt történet egyik kuriózuma a hangszerbábok használata, melyek élnek, zenélnek és küzdenek a jók igazáért.

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 4., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Szereplők

Übü papa
Übü mama
Paszomány kapitány és mások
Vencel király és mások
Rozamunda királyné és mások
Bugrislav királyfi és mások

Alkotók

Hozzászólások