Színház

Volt egy seregünk

előadás, 2023.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Oratórikus mű.

1943. január 12-én hajnalban a mínusz 30 fokos hideg ben a szovjet Vörös Hadsereg túlereje áttörte a Második Magyar Hadsereg hadállásait. A magyar hadsereg vezetése az elsők között küldte erre a frontvonalra a zalai hadosztályokat, s akik közülük túlélték a kegyetlen harcokat, az utolsók közöttjutottak haza. „Mikor a magyarok déli szárnyához csatlakozó olasz hadsereg nem érkezett haza a Don mellől, mert ott pusztult, Olaszországban forradalmi nyugtalanság kezdődött, sztrájkok, tömegtiltakozások terjedtek el futótűzként, mintegy az 1943. nyári Mussolini-ellenes megmozdulás előjeleként. El akarták számoltatni a fasiszta kormányt: hová lettek a katonáik?...

...Nálunk akkor döbbenetes közönnyeltért napirendre az ország a katasztrófa felett. Persze hogy hírzárlat volt, persze hogy kemény volt a cenzúra és erős a politikai terror: de mégis. A mohácsinál nagyobb méretű vereség huszonnégy óra alatt gyászba boríthatott volna egy országot... Nem ez történt.”

Nemeskürty István
Talán itt az ideje, hogy egyfőhajtás erejéig tisztelegjünk az áldozatoknak.

Tesszük ezt oly módon, hogy az ifjúság számára is élvezhető formában adjuk elő. Így tettünk a „Zrínyi 1566” című rockmusicallel, vagy a Rákóczi szabadság harcot feldolgozó „A Fejedelem " című musicallel. A Hevesi Sándor színházban is bemutatott előadások sikerének bizonyítéka az a sok levél, telefon vagy személyes megkeresés, ahol például a diákok képviselői engedélyt kértek az említett darabok egyes dalainak előadására. Történelmünk megismertetése szakmai munkámban prioritást élvez. Hiszem, hogy ez az előadásunk is eléri célját.

Moravetz Levente

Táncosok: Molnár Lilla, Mrakovics Norbert

A(z) Hevesi Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. január 13., Hevesi Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Egyes olvasó
Kettes olvasó
Hármas olvasó
Négyes olavsó
Első énekes
Második énekes
Harmadik énekes
Negyedik énekes
Első katona
Második katona
Harmadik katona
Negyedik katona
Ötödik katona

Hozzászólások