Színház

Zrínyi

opera, horvát, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Főhősének az opera címét adó neve - Nikola Subic Zrinsky - ebben a formában ismeretlenül cseng a magyar nézőnek. A maga idején ismert nagyúr alakja 1566-ban, a török időkben került a történelem fényszórójának sugárkévéjébe. Zrinsky hadvezér kicsiny várában egy egész hónapon át ellenállt a Bécs ellen törő II. Szulejmán elsöprő túlerejének, s midőn mindent elveszettnek látott, embereinek maradékával kirohant a várból a mártírhalál elé. Arra nem utal az opera, hogy az erősség a történelmi horvát határtól távol, magyar területen feküdt, és csodák csodája, magyar területen maradt az 1. világháború után is. Sem arra, hogy a Drávától északra a szigeti hőst Zrínyi Miklós néven ismerik, s a magyar rög önfeláldozó védelmezőjeként tartják számon; a magyar történelem nagy alakjaként, olyan héroszként, kinek hírét méltó módon csakis hőseposz zengheti.
Az operai történés középpontjában az 1566-os szigetvári csata körüli események állnak. A szerelmi szál romantikus elképzelés, de a többi esemény hitelesnek mondható. A horvát bán Zrínyi Miklós, akit mi magyarok Szigetvári Hősként tisztelünk, kis csapatával védi a magyarországi Szigetvár erődítményét. Az óriási túlerőben lévő török csapatokat II.Szulejmán török császár vezeti. Mikor a védők látják, hogy helyzetük reménytelen, a bán vezetésével, végső erejükkel kitörnek a várból. Ezt a "kirohanást" csak kevesen élték túl! II.Szulejmán azonban még hamarabb meghalt, s így nem érhette meg győzelmüket és nagy álma, Bécs elfoglalása sem teljesült. A Zrínyi Miklós opera témáját tekintve szorosan kapcsolódik a Kőszegi hős, Jurisics Miklós személyéhez, hiszen az ellenség közös volt és a két történelmi személy jó kapcsolatban is volt egymással. Ezért választotta egy nemzetközi /osztrák, magyar és horvát/ művészekből álló csoport pont ezt a darabot a Kőszegi Nyári Játékokon való bemutatkozásához. Már többször adták elő nagy sikerrel Sopronban, Eisenstadtban és
Nebersdorban is zongorakisérettel. Ezúttal azonban, Vlado Kranjcevic prof. /Zágrábi Operaház/ vezényletével, zenekari kisérettel szólal meg a mű. A zenekar tagjai soproni, osztrák és szombathelyi művészek.

A(z) Kőszegi Várszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. június 28., Kőszegi Várszínház

Stáblista:

Hozzászólások