Zenekar

Fonográf



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A zenekar 1973 szilveszterén alakult. Nevét az Illés-klub újságjának címéről kapta, melyet Bródy János szerkesztett. A csapat tagjai korábban az Illés, illetve a Tolcsvayék és a Trió együttesben játszottak, vagyis a Fonográfot joggal mondták supergroupnak.



Első albumuk Szörényi Levente Utazás (1974) című szólólemeze, melyen már a Fonográf-stílus minden eleme megtalálható: countryrock, hard rock és progresszív elemek, bonyolultabb dalok, nagyívű gitárszólók, tökéletes vokál és hangszeres játék.



1974 és 1981 között Koncz Zsuzsa valamennyi lemezét ők készítették, összesen hét albumot. Közreműködtek továbbá Kovács Kati és Halász Judit lemezein. Bejárták Európát, Ázsiát és Kubába is eljutottak.



1975-76-ban több akkor kiadatlan rádiófelvételük készült (Moja kochanka, Használat előtt felrázandó, Ébredj, alvóbaba, Tigrisugrás, Minden rendben van, Az ősember), melyeket csak évtizedekkel később adtak ki. 1976-ban a Magyar Rádió tánczenei bemutatóján, a Tessék választani!-n is felléptek.



1981-ben a Nemzeti Sportcsarnokban egy koncert erejéig újra összeállt a KITTegylet, amely magában foglalta az Illés együttest, Koncz Zsuzsát és a Tolcsvayék és a Triót. A koncerten az előbb említett három együttesen/személyen kívül a Fonográf együttes is fellépett.



1983-ban részt vettek Szörényi Levente és Bródy János István, a Király című rockoperájának elkészítésében. A mű rockzenekari alapját a Fonográf együttes vette fel, mint ahogy az 1988-as Fehér Anna című Szörényi-Bródy rockballada alapját is.



1984-ben egymás után három telt házas koncertet tartottak a Budapest Sportcsarnokban. Ezek lettek végül a búcsúkoncertjeik, ugyan 2004-ben egy koncert erejéig újra összeálltak, Szörényi Örssel kiegészülve (dob, ütőhangszerek) a Kisstadionban. Az eseményről a Duna TV filmet is készített, amely később DVD-n is megjelent.



Az együttes összetétele fennállása alatt nem változott:

Bródy János - pedál Steel gitár, furulya, gitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, zeneszerzés, szövegírás

Móricz Mihály - gitárok, mandolin, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, zeneszerzés, szövegírás

Németh Oszkár - dob, ütőhangszerek, ének, zeneszerzés, szövegírás ? Szörényi Levente ? gitár, mandolin, hegedű, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, basszusgitár, ének, zeneszerzés, szövegírás

Szörényi Szabolcs - basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, zeneszerzés, szövegírás

Tolcsvay László - billentyűs hangszerek, gitár, bendzsó, szájharmonika, furulya, ütőhangszerek, dob, ének, zeneszerzés, szövegírás



A Fonográf együttes albumai:

Utazás (1973)

Fonográf I. (1974)

Na mi újság, Wagner úr? (1975)

FG-4 (1976)

Edison-Fonográf Album (1977)

Útközben (1978)

Fonográf ...és vidéke! Country (Stílusválogatás az első Szörényinagylemezről és az első négy Fonográf-albumról; 1979)

Fonográf Country & Eastern (A Best of Country and Eastern c. nyugat-európai országokban megjelent angol nyelvű LP (Hungarotonlicenckiadás) Magyarországon napvilágot látott változata; 1980)

The Best of Country and Eastern (nyugat-európai országokban megjelent angol nyelvű LP; 1980)

Millionsäljarna / Miljoonamyyjät (svédországi kiadás svéd és finn piacra, angol nyelven; 1980)

A koncert (A KITT-egylet koncertje, amelyen az Illés előzenekaraként a Fonográf is fellépett; 1981)

Jelenkor (1984)

A Búcsú (1984)

Használat előtt felrázandó (Kislemezeket, kiadatlan dalokat és rádiófelvételeket tartalmazó lemez; 2000)

Hozzászólások