Buddy Endre

Miért olyan népszerű még mindig Andrew Tate?

Hiába került előzetes letartóztatásba lassan fél éve, az egykori kickboxer követőtábora nem apadt. De miért olyan vonzó Andrew Tate üzenete a fiatal férfiak számára?

A nagy Lebowski egyik jelenetében a kerekesszékbe kényszerült, gazdag vállalkozó megkérdező a leszakadt hippit, mitől férfi a férfi. „Mindig készen állni a jó döntésre, bármi is legyen az ár. Nem így lesz férfi valakiből?” Amire a Töki lezseren felel: „Persze, meg nem árt, ha helyén van a töke.” Mire az idősebb kénytelen elismerni: a pongyola válaszban van némi igazság.

Bizonyára lehet vitatkozni a fenti jelenettel, de miközben vitatkozunk, megjelent a színen Andrew Tate, és

radikálisabb választ adott a „miről férfi a férfi? kérdésére.

Akik nem jártasak az internetes „manoszférában”, csak annyit tudnak, hogy épp börtönben házi őrizetben él valahol Romániában, miután emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal és lányok futtatásával vádolják. Eredetileg kickboxer Lutonból, aki a brit Big Brother 2016-os szériájában tűnt fel, ahonnan rövid úton kidobták, miután övvel ütlegelt egy nőt. Állítólag konszenzuális volt, ártatlan fétis. Csakhogy Tate hamarosan megjelent az online térben, és egymást követték a nőgyűlölő megnyilvánulásai. Mielőtt elbukott volna, valóságos szenzáció volt minden platformon: kattintások tízmilliárdjait vonzotta a YouTube-on, a Twitteren, a Facebookon és a TikTokon, és volt olyan év, amikor csak Erzsébet királynő és Donald Trump nevére kerestek rá az övénél többen. (Letartóztatása óta a South Park is megénekelte személyét.)

A felületes szemlélő Andrew Tate személyében csak egy újabb celebet lát, aki szereti a sportautókat, a drága szivarokat és a szerencsejátékokat, háziköntösében a világ urának képzeli magát, és dollárkötegekkel és ledéren öltözött hölgyekkel díszíti az otthonát. Rajongói azonban egy olyan embert, aki úr a valóságon, éles eszű, élő adásban ad mattot az őt pellengérre állító műsorvezetőknek, és szavaival és az öklével egyaránt megsemmisíti az ellenfeleit.

Forrás: Andrew Tate/Facebook

 

Annál árulkodóbb, hogy miközben Tate előzetes letartóztatását többször is meghosszabbították, és fény derült sötét ügyleteire – pénzét lányok online futtatásából szerezte, de a kaszinók, amiket saját bevallása szerint birtokolt, nem is léteztek, és a Twitteren megfizetett kamuprofilokkal követeltette saját szabadon bocsátását –,

a legmakacsabb hívei nem tántorítanak mellőle.

Elég csak átfutni a kommentfalakat a videói alatt, hogy képet kapjunk a személyét övező fanatizmusról. De nem kell barbár nőgyűlölőnek lenni ahhoz, hogy valaki Andrew Tate „üzenetét” jónak tartsa: számos olyan követője van, akik azt vallják, az ex-kickboxer tanítása végülis az utolsó szóig igaz, és ők szívesen kimazsolázzák belőle a hasznos dolgokat: légy kitartó, add meg a másik férfinak a tiszteletet, legyél céltudatos.

Nem érdemes túl sokat boncolni, hogy az influenszernek van-e ennél komplexebb üzenete a férfiak számára. Andrew Tate nagyjából úgy beszél, mint egy Jordan Petersonba oltott strici: dolgozz meg keményen a sikerért, de gázolj át mindenkin; szerezd meg a nőt, de ne embernek, inkább trófeának tekintsd; ne keress kifogásokat, légy kitartó és kíméletlen, mert egy férfinak sokkal többet kell dolgozni a céljaiért, mint egy nőnek. Ne vállalj felelősséget másokért! Ne osztozkodj, mert veled se fognak! Nem baj, ha ellenségeket gyűjtesz, mert azt jelzi, hogy jó úton jársz!

Andrew Tate az a fickó, akinek nem mondták el, hogy A sebhelyesarcú nem motivációs film, hanem elrettentő példázat.

Hasonlóan gondolkodik, mint Tony Montana: először szerezz pénzt, aztán hatalmat, végül meglesz a nő.

Egyik legtöbbször idézett mondatában, amely soundbite-ként terjed a YouTube-on és egyéb platformokon, azt állítja,

a társadalomban egyedül a férfinak kell megdolgoznia azért, hogy elfogadják: egy nő, de még egy kutya is előbb részesül feltétlen szeretetben.

Nem csoda, hogy az üzenet rezonál azokban a fiatal fiúkban, akiknek nincsen hatalmuk, sem sikerük és pénzük, ellenben alighogy felnőnek, azt hallják, hogy férfiasságuk toxikus és helyzetük privilegizált. És ugyan ki állítaná ebben a végletekig pénzközpontú, kapitalista berendezkedésű világban, hogy Andrew Tate-nek nincs igaza, amikor azt hirdeti, a pénz az egyetlen, amely minden ajtót képes megnyitni?

Andrew Tate azokat vonzza, akik azt tapasztalják, hogy becsületesen dolgozó emberek élete úszik el egy-egy betegségen, hiteltartozáson vagy költséges váláson. Akiket privilegizáltnak bélyegeznek pusztán a nemüknél fogva, pedig egyelőre semmijük sincsen. (Holott a patriarchátus sem a férfiak uralmát jelenti, hanem férfiak szűk körének uralmát.) Akik azt tapasztalják, hogy a férfias értékekre nincs szükség a társadalomban, így hát öncélúan – Bugattival, szivarral és fegyverkollekcióval – kamatoztatják azokat.

Nem árt leszögezni: Andrew Tate „filozófiája” végtelenül káros, amennyiben a közösségeink megosztottságára épít.

De úgy érzem, megint elmulasztjuk megkérdezni, miért is olyan népszerű? Elvégre nem gondolhatjuk, hogy a mai tizen-huszonéves fiúk gonoszabbak vagy önzőbbek lennének, mint az előző generációkban.

Pár évvel ezelőtt Dan Bilzerian személye borzolta a kedélyeket, aki ügyes pókerjátékosként megszedte magát, majd önjelölt playboyként, cicik és fegyverek között éli féktelen partiktól zsúfolt életét. Most Andrew Tate vonz milliókat, de ha leültetik és a videóit hátrébb sorolják az algoritmusok, hamarosan jönni fog egy újabb figura, aki betölti a helyén tátongó űrt.

És mindaddig újabb Tate-ek és Bilzerianok jönnek, amíg nem nézünk szembe a kérdéssel, amit a Tökinek is feltettek: mi a férfi?

Mert ha nekünk nincs rá válaszunk, akkor válaszol rá egy újabb Andrew Tate és azt nem fogjuk megköszönni neki.