sPORT

A Ferencváros ismét egy lépésre van a Bajnokok Ligája főtáblájától

1995-ben a magyar bajnok Ferencváros Zoran Kuntics egyetlen góljával nyert Brüsszelben, majd a régi Üllői úti stadionban Goran Kopunovics találata után már hiába egyenlített az Anderlecht, a zöld-fehérek először jutottak fel a Bajnokok Ligája főtáblájára, amely akkor még csak 16 csapatot számlált.

Micsoda évad volt az akkori! Míg a fent említett FTC-Anderlecht mérkőzésen a későbbi sportkommentátor Méhes Gáborral együtt szurkoltunk a lelátón, addig az első csoportmérkőzést nem láttam élőben a televízióban.

1995. szeptember 14-én reggel még az első kávé előtt botorkáltam a 6-os busz megállója felé a Flórián téren, amikor egy ott várakozó férfi kezében megláttam a Nemzeti Sport címlapját. Az akkor még fekete-fehér sportújság első olddalán ott virított a zürichi Grasshopper óriási G betűje mellett egy 0, míg lejjebb az FTC logó mellett egy 3-as. A kettő között: “Ez maga a csoda!”

Én sem hittem el. Meg is kérdeztem az újságot lapozgató férfit, hogy ez igaz? Ő meg vigyorogva válaszolt, hogy persze, három góllal nyertünk, nem láttam? Nem értettem, azt hittem álmodok. Aztán bebuszoztam a szerkesztőségbe, közben megpróbáltam szerezni egy Nemzeti Sportot, de három újságosnál sem volt egyetlen példány sem, illetve volt, amit ott olvasott a trafikos, de semmi pénzért nem adta volna el nekem.

A rádiós Török Laci örök érvényű bemondásával élve: “Ilyen nincs! Ilyen nincs, és mégis van! Hát, ez fantasztikus!” Emlékeznek? Ezt üvöltötte egy másik szeptemberi reggelen a sportriporter, amikor a szöuli olimpián két NDK-s torpedó előtt 200 háton Egerszegi Krisztina csapott elsőként a célba. 1988. szeptember 25-én ebben a versenyszámban egyetlen napon három olimpiai csúcs született. A délelőtti előfutamban Egerszegi 2:11.01-gyel írta át a nyolc éve érvényben lévő olimpiai csúcsot. Egy futammal később a kelet-német Cornelia Sirch 15 századmásodpercet faragott ezen az időn, ám a döntőben a Egerszegi 2:09.29-cel nyert Kathrin Zimmermann és Sirch előtt.

Hét évvel később a Ferencváros Zürichben csinált olyan csodát, mint Egerszegi Szöulban

Az 1995-ös mérkőzés előtti krónikához tartozik, hogy:

“A két csapat megegyezett abban a tekintetben, hogy a futballtörténet első Bajnokok Ligája összecsapását játszhatták le, a selejtezőből bejutva az öreg kontinens legjobb 16 gárdája közé. Kezdődhetett hát a nagy dráma hat felvonásának első 90 perce. Egy ilyen összecsapáson nemcsak erkölcsi dicsőség helytállni, de anyagi szempontból sem megvetendő a jó teljesí­tmény. Az UEFA előí­rásai értelmében ugyanis a győzelemért 900, a döntetlenért pedig 450 ezer svájci frank üti a csapatok markát. Amúgy az UEFA megorrolt amiatt, hogy az utóbbi időben néhány klub- és válogatott csapat a mérkőzések előtt protestált a francia atomrobbantási kí­sérletek miatt. Körlevélben tudatták, amennyiben a Bajnokok Ligája bármelyik mérkőzése során hasonló protestálás előfordul, keményen büntetni fognak.”

A 34. percben alapos fordulat következett a zürichi Hardturm-stadionban. A svéd veterán légiós Gren hátulról alaposan beleszállt Goran Kopunovicba. Mivel három perccel korábban már begyűjtött egy sárga lapot a skandináv, Pedersen habozás nélkül előhúzta a második sárgát, ami már kiállí­tást jelentett.

A 60. percben Fatusi beadását Kopunovic csúsztatta fejjel kapura, de a hazaiak kapusa könnyen mentett. Egy perc múlva Nyilas Elek a félvonalon labdát szerzett, a jobb oldalon lőtávolig verekedte magát, önzetlenül Kopunovic elé tálalt, aki a középen érkező Lisztes Krisztiánt játszotta meg az embergyűrűben. A fiatal középpályás mintegy 7 m-ről okosan emelt a svájci kapu közepébe (0-1).

A 80. percben Kopunovic egyedül nyargalt el a bal oldalon, de nem összpontosí­tott kellőképpen, 15 méterről leadott lövése mellé szállt. Két perc múlva Fatusi átadását követően Vincze Ottó a 16-oson belül tiszta helyzetben lekezelte a labdát, még egy cselt is megengedett magának, majd higgadtan, fiatal korát meghazudtoló rutinnal vette be a svájci kapu bal oldalát (0-2).

A 90. percben Vincze Ottó mintegy 40 méteren keresztül vezetgette a labdát, hiába próbálták lerángatni, nem hagyta magát, majd 16 m-ről mesteri jobblábas félmagas lövést eresztett a kapu bal oldalába (0-3).

Így lett a kapuban Hajdu Attila, a söprögető Telek “Manci”, Simon Tibi, Szűcs Misi, Nyilas, Lisztes, Vincze és Zava zürichi hős. Sajnos Simon Tibor (1965-2002) és Zavadszky Gábor (1974-2006) már nincs köztünk.

Bajnokok Ligája, D-csoport:

Grasshopper-Club (svájci) – Ferencváros 0-3 (0-0)
Gól: Lisztes Krisztián (61.), Vincze Ottó (82., 90.)
Ferencváros: Hajdu – Telek – Simon, Milovanovic – Kopunovic, Nyilas, Lisztes, Szűcs M., Vincze O. – Zavadszky (Nagy Zs. 76.), Fatusi.

Pénteken már zöld kerettel és zöld-fehér oldalakkal jelent meg a Nemzeti Sport

Tizenegy évvel később az MLSZ kizárta az NB I-ből a Ferencvárost, ám 2016-ban már ismét BL-selejtezőben játszhatott a Fradi. 2019-ben csak a harmadik selejtezőkörben estek ki a zöld-fehérek. Tavaly a koronavírus-járvány miatt az első három selejtezőkörben csak egyetlen mérkőzés döntött a továbbjutásról, majd a főtáblára kerülésért a norvég Moldéval már kétszer kellett megmérkőzni. Az idegenbeli 3-3-as döntetlen után a Groupama Arénában 0-0-ás döntetlennel ért véget a találkozó, így a Ferencváros idegenben lőtt gólokkal története során másodszor jutott fel a Bajnokok Ligájára főtáblájára.

Idén ez már nem lenne lehetséges, ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végre eltörölte az idegenben lőtt gólok súlyozását, így ma már összesítésben nem lehet döntetlen, mindenképpen dűlőre kell vinni a dolgot.

Az idei selejtező-sorozatban már három párharcot megnyert a Ferencváros, a zöld-fehér búcsúztatták az albán, a litván és a cseh bajnokot is.

Hat mérkőzésen a Fradi 13 gólt lőtt és mindössze három gólt kapott

A Ferencváros első magyar csapatként nyerhet a svájci BSC Young Boys otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójában.

“Nem lesz könnyű dolgunk, de úgy gondolom, lehetséges, hogy kiharcoljuk a továbbjutást” – idézte a fradi.hu a kedd esti, svájci sajtótájékoztató után Peter Stöger vezetőedzőt, aki elárulta: a múlt héten, a Slavia Praha elleni harmadik fordulós párharc visszavágóján megsérült Tokmac Nguenre nem számíthat szerdán. A norvég támadó mellett az egy hete kiállított Eldar Civic sem állhat az osztrák tréner rendelkezésére.

“Mindkét csapat számára fontos lesz a szerdai selejtező, a Young Boys és a Ferencváros számára is óriási esélyt jelent. Valószínűleg ellenfelünk számít a párharc esélyesének, ám ne feledjük, legutóbb a Slavia Praha volt a favorit, mégis itt vagyunk” – jegyezte meg Stöger, aki úgy véli, edzői karrierje első csúcspontja lenne, ha bejutna csapatával a BL csoportkörébe.

“A Young Boystól agresszív játékot és offenzív védekezést várok, bizonyára keresni fogják az utat a kapunk elé. A Young Boys képes magas tempóban futballozni, főleg a szélsők részéről számíthatunk majd komoly nyomásra. Valószínűleg már a meccs elején kiderül majd, hogy hogyan tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket.”

A svájci bajnokságban a legutóbbi négy idényben első Young Boys előbb a szlovák Slovan Bratislava, majd a román CFR Cluj együttesét búcsúztatta a BL-selejtezőben.

A Young Boys játékoskeretének összértéke a mértékadónak tartott Transfermarkt szakportál szerint 61,8 millió euró, azaz jóval több, mint a magyar együttesé (39,4 millió euró). A svájciak legértékesebb labdarúgója 7 millió euróval a jelenleg sérült kameruni középcsatár, Jean-Pierre Nsame.

A BL-selejtező utolsó fordulójának első mérkőzése szerdán 21 órakor kezdődik, a találkozó játékvezetője a skót William Collum. A visszavágót jövő kedden rendezik.

A párharc győztese a Bajnokok Ligája csoportkörébe jut, a vesztese pedig az Európa-liga főtábláján folytathatja szereplését.

Bajnokok Ligája selejtező, 4. forduló

Augusztus 18., szerda
21:00, BSC Young Boys (svájci) – Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) 
21:00, Benfica (portugál) – PSV (holland) (Tv: Sport1)
21:00, Malmö FF (svéd) – Ludogorec (bolgár) (Tv: Sport2)

Forrás: Nemzeti Sport, 1995; MTI