sPORT

A Szeged győzelemmel avatta fel a Pick Arénát

Átadták csütörtökön a Pick Arénát, Szeged új multifunkciós sportcsarnokát, amely a januári magyar-szlovák közös rendezésű felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgál majd.

Csányi Sándor, a Pick Szeged tulajdonosa szerint a hatvan esztendeje alakult, 1993-tól a Pick Szeged nevet viselő klub eddig méltatlan körülmények között játszott az Újszegedi Sportcsarnokban. Az új csarnok elkészültével a klub infrastruktúráját tekintve megelőzte a rivális Veszprémet.

Hangsúlyozta, a klub ugyanolyan hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre, mint az élsportra. A Pick Szeged jelenleg négy játékost ad a válogatottnak, és bízik benne, hogy a klub akadémiájának köszönhetően a jövőben több magyar játékost tudnak beépíteni a csapatba.

Az első passzok és az első gól a szegeid kézilabdázás legendáihoz, Buday Ferenchez és Vadkerti Attilához, valamint két szegedi utánpótlás-játékoshoz, Szilágyi Benjáminhoz és Mezei Richárd Botondhoz fűződnek az új PICK Arénában. 

Üres kapus gólokkal kezdődött a mérkőzés

A németek már a kezdés után létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak a kapusuk lecserélésével, de nem voltak kellően pontosak, ezt kihasználva a szegediek többször is az üresen hagyott hálóba lőttek (4-1). Miután erről a taktikai elemről átmenetileg lemondtak, sikerült felzárkózniuk, majd a 13. percben időt kellett kérniük, mert a házigazdák megint elléptek (7-3). 

A Kiel a hátránya ellenére türelmesen kézilabdázott és várta ellenfele hibáit. Ekkor már a hét a hat elleni játéka is jól működött, de egy emberelőnyt kihasználva ismét lendületbe került a Szeged, a hajrában többször is hibákra kényszerítette ellenfelét, és egy 4-0-s sorozattal 19-13-ra vezetett a szünetben.

Még az első félidőnél is nagyobb küzdelmet és magasabb színvonalat hozott a második: mindkét csapat keményen és taktikusan védekezett, szinte kizárólag gyors akciók végén születtek gólok. A Kielnél hiányzott a jó kapusteljesítmény, így a különbség nem csökkent.

A vendégek nyitott védekezésre váltottak és két gólt lefaragtak a hátrányukból, ezért Juan Carlos Pastor vezetőedző időt kért. Mikler Roland a hajrában egyre jobban védett, erre alapozva csapata magabiztosan győzött. A tavalyi BL-győztes Kiel csak egyszer, 1-0-nál vezetett a mérkőzésen.

A meccs legjobbjának Bánhidi Bencét választották, aki a szegediek első és utolsó gólját szerezte, összesen hatszor talált be, ezzel a mezőny legeredményesebb játékosa lett. Borut Mackovsek öt góllal zárt, ahogyan a túloldalon Harald Reinkind és Niclas Ekberg is. Mikler 11 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A két csapat 12. egymás elleni BL-meccsén hét kieli siker és egy döntetlen mellett negyedszer győzött a Szeged.

Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged vezetőedzője

“Köszönöm a városnak, a klubnak, a szurkolóknak ezt az élmény, fantasztikus érzés volt telt ház előtt játszani. Büszke vagyok a játékosaimra, köszönöm nekik ezt a győzelmet. Nehéz mérkőzés volt, hiszen nagy nyomás alatt játszottunk, hatalmas elvárásoknak kellett megfelelnünk. A kulcs az volt, hogy az elején nagy előnyt szereztünk, amelyet a minden felállásban jó védekezésünkkel meg tudtunk tartani. Történelmi nap volt ez, amely egy fontos lépést jelentett az utunkon.”

Bánhidi Bence: Ez olyan mérkőzés volt, amelyre mindig emlékezni fogok

“Ilyen közönség előtt talán még soha nem játszottam életem folyamán. Szeretnék köszönetet mondani a klubnak és a magyar kézilabdának, hogy egy ilyen létesítményt felhúztak Szegedre. Úgy kezdtünk, ahogy kezdeni kell egy ilyen meccset, kompakt volt a csapat, a kapuban pedig Roli sokat segített. Úgy éreztem, hogy ha ezt a meccset vasárnapig játsszuk, akkor sem tudjuk elveszíteni. Köszönjük még egyszer a szurkolóinknak!”

A januári magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság miatt szünet következik a BL csoportkörében, a következő fordulóra február közepén kerül sor. A Telekom Veszprém hat győzelemmel és négy vereséggel, a Szeged hat sikerrel, két döntetlennel és két vereséggel vonul a téli szünetre csoportja harmadik helyén.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája

A csoport, 10. forduló:

Pick Szeged-THW Kiel (német) 30-26 (19-13)
Szeged: Mikler – Sostaric 4, Tönnesen 1, Mackovsek 5, Bánhidi 6, Henigman 1, Bombac 3. Csere: Frimmel, Radivojevics 4/4, Garciandía 4, Gaber 1, Bodó 1, Martins.
THW Kiel: N. Landin – Ekberg 5/1, Reinkind 5, Sagosen 4, Pekeler 1, Duvnjak 2, Dahmke 2. Csere: Quenstedt (kapus), Wiencek 2, Horák, Weinhold 3, Zarabec, M. Landin 1, Bilyk 1.

 Az A csoport állása:
1. Montpellier HB (francia) 16 pont, 2. Aalborg HB (dán) 14 (324-297), 3. Pick Szeged 14 (304-287), 4. THW Kiel 13, 5. Elverum HB (norvég) 8, 6. PPD Zagreb (horvát) 6, 7. Vardar Szkopje (északmacedón) 5, 8. Meskov Breszt (fehérorosz) 4

Forrás: MTI/pickhandball.hu