sPORT

A világ legrégibb labdarúgó trófeáért még négy csapat van versenyben

Igen, a híres-neves FA Kupáról, nem “fakupáról”, ahogyan a magyar szurkolók emlegetik, hanem az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) kupájáról van szó.

Hivatalosan Football Association Challenge Kupa a trófea elnevezése, amit az első, 1872-es kiírásakor a Wanderers nyert meg. A döntőre március 16-án került sor a londoni Kennington Ovalban. A Wanderers 1-0-ra nyert a Royal Engineers ellen, az első kupagyőzelmet érő találatot Morton Betts szerezte, aki az akkori időkben igazi sportsman volt, a labdarúgás mellett krikettezett is. Betts klasszikus hátvéd volt, de néha beállt a kapuba is, egy alkalommal Skócia ellen még az angol válogatott hálóját is őrizte.

FA Kupa; Fotó: Alex Pantling/Getty Images

 

A Wanderers igazi kupa specialista volt, a gárda 1978-ig még négyszer megnyerte a trófeát. Az eredeti 20 fontba került bádogkupának már 1895-ben lába kélt, a kupagyőztes Aston Villa vihette haza a kupát, amit egy birminghami cipőbolt kirakatából loptak el. A tíz fontos nyomravezetői díj ellenére sem került elő az FA Kupa, így a Villa kénytelen volt legyártatni egy replikát.

A megoldatlan bűnügy részleteire csak 60 évvel később derült fény, amikor egy aggastyán bűnöző a Birmingham Postnak elárulta, hogy két társával ő lopta el a trófeát.

De menjünk vissza a pályára és lássuk, hogy a századfordulóig a Blackburn Rovers szintén ötször nyerte meg az FA Kupát, a skót Queen’s Park kétszer játszott döntőt, de mindkét alkalommal kikapott a Roverstől.

A The Wednesday volt az első nem elsőosztályú finalista, igaz, ők az 1890-es döntőben 6-1-re kaptak ki a Blackburn Roverstől. Négy évvel később azonban az alacsonyabb osztályú Notts County a Goodison Parkban 4-1-re győzte le Bolton Wandererst.
Az első duplázó, azaz az elsőosztályú bajnokságot és az FA Kupát is megnyerő gárda a Preston North End volt 1889-ben.

A XX. Század első bajnoka a Tottenham Hotspur volt. A Manchester City 1904-ben, az Everton két évvel később, míg a Manchester United 1909-ben nyerte meg először az FA Kupát.

Az első világháború utáni első három kiírás fináléját még a Stamford Bridge-en rendezték meg, majd 99 évvel ezelőtt a régi Wembley-stadionba költözött be a kupadöntő. 1923. április 28-án 126 047 fizető néző előtt a Bolton Wanderers 2-0-ra nyert a West Ham United ellen.

FA Kupa,1923; West Ham United - Bolton Wanderers; Fotó: Hulton Archive/Getty Images

 

Innentől kezdve, egyetlen kivétellel egészen 2000-ig a Wembley-stadionban rendezték a döntőket, 1970-ben a megismételt Chelsea-Leeds United finálét a manchesteri Old Traffordon játszották le.

1961-ben a Tottenham Hotspur, míg tíz évvel később az Arsenal duplázott, azaz a bajnoki cím mellett megszerezte az FA Kupát is.

A Manchester City az egyetlen gárda, amely 2019-ben a bajnoki cím és az FA kupagyőzelem mellett begyűjtötte a Ligakupát is.

Az új Wembley felépítése idején a cardiffi Millennium stadionban rendezték a döntőket. 2001 és 2006 között az Arsenal háromszor, a Liverpool kétszer, míg a Manchester United egyszer nyert Walesben.

És, ha már Wales, azt említettük, hogy az FA kupa hőskorszakában a skót Queen’s Park kétszer jutott be a döntőbe. Ezt a bravúrt a Cardiff City 1925-ben ismételte meg, amikor a fináléban 1-0-ra kikapott a Sheffield Unitedtől.

Két évvel később azonban a Cardiff City 1-0-ra legyőzte az Arsenalt és első nem angol klubként megnyerte az FA Kupát. A walesi gárda 81 évvel később, 2008-ban már az új Wembley-ben játszhatott ismét döntőt, ám a Cardiff City 1-0-ra kikapott a Portsmouth-tól.

Az utolsó alacsonyabb osztályú FA kupagyőztes a West Ham United volt, a “Kalapácsosok” 1980-ban 1-0-ra nyertek az “Ágyúsok” (Arsenal) ellen. A találkozó egyetlen gólját Trevor Brooking szerezte.

A kupa specialista Arsenal 21 döntőből 14-et, míg a Manchester United 20-ból 12-őt nyert meg. Nyolcszor nyert a Chelsea és a Tottenham Hotspur, ám ezt utóbbi gárda 1991-ben nyert utoljára döntőt.

Az MU mellett a liverpooli Everton is 8 alkalommal bukott el az FA Kupa döntőjében.

Amióta visszatért a kupadöntő Londonba az Arsenal és a Chelsea is 4-4 alkalommal nyert.

A Leicester City 1949 és 1969 között négy döntőt veszített el, majd tavaly megtört az átok, és a belga Youri Tielemans egyetlen találatával legyőzték a Chelsea-t.

FA Kupa, 2021; Jamie Vardy és Kasper Schmeichel (Leicester City) ünnepel; Fotó: Marc Atkins/Getty Images

 

A 150 éves FA Kupa idei kiírásában a címvédő Leicester City óriási meglepetésre a 4. fordulóban 4-1-re kikapott a másodosztályú Nottingham Foresttől. Egy körrel később búcsúzott a Tottenham Hotspur és West Ham United is.

A negyeddöntőben a legutóbbi két döntőt elveszítő Chelsea 2-0-ra nyert Middlesbrough-ban, a Manchester City 4-1-re győzött Southamptonban, míg a Liverpool Diogo Joga góljával nyert Nottinghamben.

Negyedikként a Crystal Palace az Everton 4-0-ás legyőzésével csatlakozott a legjobb négy mezőnyéhez.

A hétvégi két elődöntő közül természetesen a szombati Manchester City – Liverpool összecsapást övezi nagyobb figyelem. Ráadásul a két gárda a Bajnokok Ligájában is elődöntős és akár összehozhatják az újabb színtiszta angol BL-döntőt is Párizsban.

De ne szaladjunk ennyire előre, milyen érdekes, hogy az FA Kupában először rendeznek ManCity-Pool összecsapást, a hat- illetve hétszer győztes 2019-ben az angol szuperkupának megfelelő Community Shield döntőjében játszott egymás ellen. A manchesteriek büntetőkkel nyertek.

A Premier League-ben idén az Anfield Roadon és az Etihad-stadionban is 2-2-es döntetlent játszottak egymással a felek. Októberben, Liverpoolban Kevin de Bruyne egyenlített ki a 81. percben, míg április 10-én Manchesterben Sadio Mané egalizált a második játékrész elején.

Vasárnap szintén a Wembley-stadionban a Chelsea játszik a Crystal Palace-szal. Thomas Tuchel együttese bár majdnem csodát tett a madridi BL-negyeddöntő visszavágóján, ám végül Karim Benzema a hosszabbításban fejelte tovább a Real Madridot.

A Leicester City 1969 után juthat be ismét a fináléba. Az FA Kupában ez a két csapat sem játszott még egymás ellen. A Premier League-ben idén a Chelsea 3-0-ra és 1-0-ra győzte le a Crystal Palace-t.

FA Kupa, elődöntő

London, Wembley-stadion

Április 16., szombat
16:30, Manchester City – Liverpool

Április 17., vasárnap
17:30, Chelsea – Crystal Palace