sPORT

Ausztrália kontra Djokovics: ez bizony out volt

Egy hétig követhette a világ Novak Djokovics szappanoperáját, a kilencszeres Ausztrál Open-győztes szerb teniszező megérkezett Melbourne külsőre, majd kiderült, hogy nem jó a vízuma…

Pontosabban, Victoria állam megtagadta Djokovics beutazását, aki ugyanakkor nem tudta bizonyítani, hogy miért jogosult az oltatlanságra. Azaz, milyen olyan betegsége van, amiért nem kaphatja meg a koronavírus elleni vakcina egyik verzióját sem.

Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto via Getty Images

 

Itt lépett képbe a politika, hiszen a szerb teniszező beutazásának egyetlen elbírálója lehetett (volna), maga az illetékes hatóság, ám miközben Ausztráliában is egy újabb járványhullámra készülnek, ezért maga az ország miniszterelnöke kapcsolódott be a történetbe.

Scott Morrison azt mondta: “a szabályok azok szabályok” és mindenkire vonatkoznak. Ausztrál ellenzéki politikusok most a bíróság döntése után arról beszélnek: a kormányzat ismét megmutatta alkalmatlanságát.

Vasárnap hatályon kívül helyezte egy ausztrál bíróság a szerb teniszező, Novak Djokovics országból való kiutasítását. A bíróság szerint ugyanis “ésszerűtlen” volt az idegenrendészeti hatóságok eljárása és döntésük, amellyel visszavonták a sportoló vízumát.

Djokovics szabadon távozhatott a döntést követő fél órán belül útlevelével és személyes holmijaival.

A bíróság egyben nyilvánosságra hozta Novak Djokovics és a határőrök beszélgetését, amelyből kiderül, milyen folyamat árán jutottak el a világelső vízumának visszavonásáig.

Djokovicsnak el kellett mondania, milyen célból akar beutazni az országba, az interjút készítő határőr kérdésére elárulta, hogy nincs beoltva, viszont megvannak a szükséges papírjai a beutazáshoz.

„Kétszer voltam covidos. Egyszer 2020 júniusában, és nemrégiben újra elkaptam, 2021. december 16-án pozitív lett a PCR-tesztem. Megvannak a dokumentumok, amelyekkel ezt bizonyíthatom, ha azt kérik”

mondta Djokovics.

Djokovics a kommunikáció nagy részét a Tennis Australiával folytatta a beutazást megelőzően, és az elmondása alapján mindent az útmutatásaik szerint intéztek, leadták a pozitív PCR-tesztet igazoló dokumentumokat, illetve az antitestteszt eredményét is. A világelső azt is elmondta, ami a teniszszövetség hivatalos álláspontja volt: hogy a beutazási engedélyekről Victoria állam dönt, így nem a szövetségi kormány feladata elbírálni ezt.

Novak Djokovics támogatói; Fotó: Diego Fedele/Getty Images

 

A negyedik meghallgatásra pár órával később, hajnali négykor került sor

A határőr közölte Djokoviccsal: fontolóra vették a vízum visszavonását, és van 20 perce benyújtani azokat a bizonyítékokat, amelyek lehetővé teszik számára az országba való beutazást. A világelsőnek természetesen nem álltak a rendelkezésére ilyen papírok, mivel elmondta: mindent begyűjtöttek, amit a Tennis Australia kért, azokat át is adták a hatóságoknak.

„Húsz percet kaptam, hogy olyan információkkal szolgáljak, amelyeknek nem is vagyok a birtokában? Hajnali négykor? Elég kínos helyzetbe hoztak ezzel, mert hajnali négykor nem hívhatom fel a Tennis Australia igazgatóját, nem tudok kapcsolatba lépni senkivel Victoria államtól a Tennis Australián keresztül. Ez egy kellemetlen helyzet. Nem tudom, mi mást mondhatnék. Minden itt van, amit kértek tőlem.”

Az ausztrál bíróság hatályon kívül helyezte Djokovics kiutasítását

A bíróság szerint “ésszerűtlen” volt az idegenrendészeti hatóságok eljárása és döntésük, amellyel visszavonták a sportoló vízumát. Anthony Kelly bíró ezért érvénytelenítette a döntést és a költségek megfizetésére kötelezte az ausztrál hatóságokat, Djokovic pedig szabadon távozhatott a döntést követő fél órán belül útlevelével és személyes holmijaival.

Az ausztrál kormány beleegyezett korábbi döntésük visszavonásába, vagyis a sportoló vízuma érvényesnek számít. Azt is elismerték, hogy miután értesítették vízuma visszavonásáról, nem adtak elég időt neki, hogy másokkal beszélhessen és teljességében válaszolhasson a hatóságok aggályaira.

Ausztráliában élő szerbek végig támogatták Djokovicsot, sokan a bíróság előtt demonstráltak szerb zászlókkal és Novak Djokovics transzparensekkel.

A bevándorlásért felelős miniszter, Alex Hawke azonban a döntés ellenére még élhet a személyes közbelépés lehetőségével, és dönthet úgy, hogy eltörli a vízum érvényességét.

Ha ez megtörténik, a felek ismét a bíróságon találhatják magukat, Djokovics pedig hároméves, az országból való kitiltással számolhat.

Forrás: euronews/eurosport