sPORT

Büszke vagyok, hogy azt mondhatom: meleg vagyok és olimpiai bajnok

Tom Daley és Matty Lee férfi torony szinkronugrásban nyertek aranyérmet Nagy-Britanniának. A két brit alig két ponttal előzte meg az esélyesnek számító kínai párost.

"Elképesztően büszke vagyok, hogy azt mondhatom, meleg vagyok és olimpiai bajnok. Amikor fiatalabb voltam, azt gondoltam, nem érhetek el semmit, azért, aki vagyok. Az, hogy most olimpiai bajnok vagyok, megmutatja, hogy bármit elérhetsz" – mondta el győzelme után Tom Daley Tokióban, írja a Guardian.

A brit lap szerint a győzelem után Daley elérzékenyülve beszélt arról, hogyan élte meg az idáig vezető utat. A sportoló 2013-ban beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy homoszexuális.

 

Tom Daley és Matty Lee / Forrás: Getty Image

 

Amikor fiatalabb voltam, mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok, más vagyok, nem passzolok a többiek közé. Hogy van bennem valami, ami soha nem lesz annyira jó, mint ahogy a társadalom elvárná. Remélem, hogy minden olyan LMBT-fiatal, aki most egyedül érzi magát, láthatja, hogy nem számít, mert nem vagy egyedül. És bármit elérhetsz.

– mondta el Daley, akinek ez már egyébként a negyedik olimpiája, korábban két olimpián összesen két bronzérmet szerzett.

A tokiói olimpián minden eddiginél több, legalább 163 vállaltan meleg, leszbikus, transznemű és vagy nem nélküli (nonbinary) sportoló van jelen. Londonban még csak 23-an, míg a riói olimpián 56-an vállalták másságukat.

 

Tom Daley / Forrás: Getty Image

 

A kanadai úszó Markus Thormeyer az Outsports Magazinnak mondta el, hogy nyíltan melegként részt venni az olimpián nagyszerű érzés. Thormeyer 2016-ban még nem vállalta másságát, majd idén éppen az Outsports-nak írt cikkében “coming out”-olt.

Nem sokkal később csatlakozott Thormeyerhez Elissa Alarie kanadai rugby játékos és még két csapattársa Britt Benn és Kaili Lukan.

Az LMBTQ közösséghez tartozó olimpikonok idén már 30 sportágban 27 különböző országot képviselnek.

A legtöbb “más” sportoló az amerikaiaknál van, mintegy harmincan vállaltan nem heteroszexuálisok. A brit, a holland és a kanadai csapatban egyaránt 16-an iratkoztak fel az LMBTQ listára.

 

Forrás: outsports.com