sPORT

Egy zseniális kapuscserével jutott ki a világbajnokságra Ausztrália

A decemberi labdarúgó-világbajnokság főpróbáján Katarban rendezik meg az interkontinentális pótselejtezőket. Hétfő este Ausztrália büntetőkkel nyert Peru ellen, míg kedden Új-Zéland következik Costa Rica ellen. Legutóbb 2010-ben volt arra példa, hogy kijutott a labdarúgó-világbajnokságra Ausztrália és Új-Zéland is. Erre most ismét lehetőség nyílik.

Ausztrália 1974-ben, Németországban szerepelt először az akkor még csak 16 csapatos világbajnokságon. Az auszik az NDK-tól 2-0-ra, míg az NSZK-tól 3-0-ra kaptak ki. Végül Chilével játszottak egy 0-0-ás döntetlent. 

Huszonkét évvel később ismét Németországban rendezett világbajnokságon játszhatott Ausztrália. A Kaiserslautern Fritz Walter-stadionban Japán egy korai góllal vezetett Ausztrália ellen, ám a 84. percben Tim Cahill kiegyenlített, majd öt perccel később a vezetést is megszerezte. Végül John Aloisi állította be a 3-1-es végeredményt. 

Ausztrália ünnepel / Forrás: Joe Allison/Getty Images

 

Brazíliától 2-0-ra kikaptak az ausztrálok, majd a Horvátország elleni mérkőzésen előbb Craig Moore büntetőből egyenlített ki, majd Niko Kovács találata után Harry Kewell a 79. percben ismét kiegyenlített és ezzel a döntetlennel Ausztrália bejutott a legjobb 16 közé.

A nyolcaddöntőben Guus Hiddink csapata egy óriási mérkőzést vívott a későbbi világbajnok Olaszországgal. A Squadra Azzura csak Francesco Totti 95. percben értékesített büntetőjével tudott nyerni.

Azóta Ausztrália mindegyik világbajnokságra kijutott, igaz kilenc csoportmérkőzéséből két döntetlen mellett mindössze egyetlen találkozót tudott megnyerni. A Socceroos világbajnokságon utoljára 2010-ben Szerbia ellen tudott nyerni 2-1-re, ám a németektől elszenvedett 4-0-ás vereség és a Ghánával játszott 1-1-es döntetlen után az afrikai csapat jobb gólkülönbséggel jutott tovább.

2018-ban Ausztrália a franciáktól 3-1-es vereséget szenvedett, majd 1-1-es döntetlent játszott Dániával. Végül június 26-án Szocsiban Peru André Carrillo és Paolo Guerrero egy-egy találatával nyert Ausztrália ellen.

 

A hétfő esti "visszavágón" fordult  a kocka

Az Ausztrália-Peru mérkőzés 120. percében Graham Arnold lecserélte Mat Ryant. A helyére a 33 éves Andrew Redmayne állt be az ausztrál kapuba. Redmayne a válogatottban utoljára egy évvel ezelőtt Nepál ellen védett. A büntetőpárbajban Redmayne kivédett két tizenegyest, így Ausztrália zsinórban ötödik alkalommal jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra.

Új-Zéland mindössze kétszer, 1982-ben Spanyolországban és 2010-ben Dél-Afrikában játszhatott világbajnokságon. De, míg az “All Whites” a negyven évvel ezelőtti Mundialon három vereséget szenvedett, addig Dél-Afrikában három döntetlennel zártak. Szlovákiával és Olaszországgal 1-1-es döntetlent játszott Ricki Herbert csapata, míg végül Paraguay ellen 0-0-ás döntetlennel végeztek.

Ez azt is jelenti, hogy Új-Zéland világbajnokságon még nem tudott nyerni. Jelenleg a svájci Fritz Schmid irányításával készül a csapat.

Costa Rica a CONCACAF zónában kétszer kikapott Mexikótól és egy-egy alkalommal vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól és Kanadától is. A 2026-os világbajnokság mindhárom rendező országa ott lesz az idei katari világbajnokságon is.

Costa Rica és Új-Zéland 2007-ben játszott először és utoljára egymás ellen, a barátságos találkozón a közép-amerikai ország nyert 4-0-ra.

A Costa Rica-i közalkalmazottak hosszabb ebédidőt kapnak, hogy nyugodtan megnézhessék az Új-Zéland elleni világbajnoki pótselejtezőjét.

Ezt Rodrigo Chaves, a közép-amerikai ország elnöke jelentette be:

“Több mint 13 ezer kilométerre innen tizenegy harcos áll majd a csatatéren, hogy elérje a kijutást. A mérkőzést természetesen mindannyian látni szeretnénk”

– indokolta a döntést a politikus, aki a nehéz gazdasági helyzet miatt nem hirdetett általános munkaszüneti napot. Ezzel együtt a magánszektor irányítóit is arra kérte, biztosítsák dolgozóiknak a hosszabb ebédszünetet.

Az interkontinentális vb-pótselejtezőt a katari al-Rajjanban rendezik, Costa Rica-i idő szerint éppen déltől.

Ausztrália – Peru 0-0, büntetőkkel: 5-4

Június 14., kedd

20:00, Costa Rica – Új-Zéland