sPORT

Európa-bajnok az U17-es lány kézilabda-válogatott

Egy arany- és egy bronzérem a hétvégi magyar mérleg. Alig egy héttel a tokiói olimpia zárása után a 17 éven aluli kézilabdás lányok Montenegróban megnyerték az Európa-bajnokság döntőjét, míg a 19 éven aluli kosaraslányok a debreceni világbajnokságon a 3. helyért léphettek pályára.

Az ismert és sikeres kézilabdázó Bohus Beáta csapata Podgoricában küzdött ezen a héten. A csapat a csoportkörben Szlovákiát 40-13-ra, Portugáliát 41-22-re, Norvégiát 27-15-re győzte le, majd a középdöntőben Románia ellen 27-17-re, Németország ellen 31-24-re nyert. Ennek még lesz jelentősége, ugyanis a fináléban ismét találkozott egymással a német és a magyar válogatott.

 

Forrás: EHF

 

De ne szaladjunk ennyire előre! A magyar csapat az elődöntőben 33-25-re győzte le Dániát. A mieink legeredményesebb játékosa Csíkos Luca és Simon Petra volt öt-öt góllal.

A németek csak hosszabbítás után tudták legyűrni Oroszországot. A magyarok ellen nyolc gólt szerző Viola Leuchter ezúttal 13-szor volt eredményes, míg az oroszoknál Alina Resetnyikova 13 gólig jutott.

A podgoricai döntő első négy gólját a németek szerezték, Bohus Beáta edző csapata a nyolcadik perc elején talált be először, de miután a 23. percben átvette a vezetést, az ellenfél már nem tudott fordítani.

A magyarok legeredményesebb játékosa Farkas Júlia és Csernyánszki Liliána volt öt-öt góllal, Simon Petra négyszer talált be.

 

Forrás: EHF

 

Az első félidő hajrájában Varga Emília, a NEKA balátlövője piros lap miatt végleg kivált a játékból.

Volt egyfajta elvárás felénk, hiszen a junior válogatott Európa-bajnok lett nemrég, ugyanakkor ez lökést adott nekünk, hogy a legjobbak legyünk a kontinenstornán” – idézi Bohus Beáta nyilatkozatát az EHF.

Hozzátette, fiatal játékosai megmutatták, mire képesek, és sorozatban hét mérkőzést nyertek meg.

“Büszke vagyok rájuk, arra a sikerre, amit elértünk, különösen úgy, hogy a döntőben csapatkapitányunk és egyik legjobb játékosunk, Varga Emília piros lapot kapott az első félidő végén” – mondta Bohus.

Női U17-es Európa-bajnokság, döntő

Németország – Magyarország 19-25 (10-12)
Podgorica, játékvezetők: Szekulics, Jovandics (szerbek).
Németország: Hübner, Weiss (kapusok), Schönefeld, Terfloth 1, Trawczynski, Probst, Wohlfeil, Kühne 6, Ehlert 1, Bianco, Röpcke 2, Huth, Bassiner 1, Albers 2, Leuchter 5, Pfundstein 1.
Magyarország: Imre Szofi, Sass Kincső, Zaj Klára (kapusok), Varga Emília 2, Csíkos Luca 2, Simon Petra 4, Juhász Kata, Csernyánszki Lilána 5, Vártok Tamara 1, Bucsi Lili 3, Szabó Lili, Kármán Luca, Molnár Dorottya 1, Farkas Júlia 5, Kovalcsik Bianka 2, Szabó Anna.

A kézilabdás lányokhoz hasonlóan szépen meneteltek U19-es kosarasaink a debreceni világbajnokságon.

A magyar együttes a csoportkörben Tajvant és Argentínát simán verte, az oroszoktól viszont kikapott, majd a nyolcaddöntőben Olaszországot, a pénteki negyeddöntőben pedig Csehországot győzte le a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban.

Az elődöntőben az Egyesült Államok következett

Cziczás László szövetségi edző együttese 5-5-ig tartotta a lépést tengerentúli riválisával, amely egy tízpontos sorozattal ellépett, a nagyszünetre pedig már közte húsz állt az eredményjelzőn (35-15). Kényelmes fölényét a továbbiakban tovább növelte az Egyesült Államok, és a papírformának megfelelően jutott a fináléba. A magyarok legeredményesebb játékosa Boros Júlia lett 14 ponttal.

A vasárnapi bronzmérkőzésen Mali volt az ellenfél.

Az afrikai csapat a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében késve érkezett meg a hajdúsági városba, és első csoportmérkőzését játék nélkül a cseheknek ítélték meg 20-0-lal. Ezután az afrikaiak Japánt és Kanadát is legyőzték, a 16 között a Koreai Köztársaságot, a 8 között pedig óriási meglepetésre Oroszországot múlták felül, végül az elődöntőben 12 ponttal kikaptak Ausztráliától.

 

 

A magyar U19-es női kosárlabda-válogatott hetedik debreceni meccsén csak 0-2-ig volt hátrányban, utána főként Boros Júlia és Dombai Réka remeklésével, a 15. percben már 10 ponttal elhúzott (30-20).

A túloldalon szinte csak a spanyol Gran Canariánál légióskodó Sika Kone termelte a kosarakat, aki az első félidőben egymaga 17 pontot dobott. A nagyszünetben 42-31 volt az állás, ekkor a triplák aránya 6/0 volt a magyarok javára.

 

Boros Júlia / Forrás: FIBA

 

Térfélcsere után rákapcsolt az ellenfél, hét perc alatt öt triplát is szerzett, ám Boros ötödik hármasa megnyugtatta a házigazdákat. A Cziczás-gárda minden addiginál nagyobb különbségről, 62-49-cel kezdte a zárónegyedet, majd 67-51-nél az afrikaiak már megroppanni látszottak. Dombai negyedszer is betalált kintről, a mali játékosok kétségbeesetten tüzeltek mindenhonnan, de elvétve találtak a gyűrűbe.

Húszpontos előnynél eldőlt a meccs, a hajrá már igazi örömkosárlabdát hozott, a mintegy ötszáz szurkoló ovációja közepette.

A magyarok legeredményesebbje Boros Júlia lett 25 ponttal.

A hazai válogatott az első magyarországi kosárlabda-világbajnokságon az első érmét szerezte meg az U19-es vb-k történetében.

U19-es női kosárlabda-világbajnokság, elődöntő:

Egyesült Államok-Magyarország 75-42 (13-5, 22-10, 28-17, 12-10)

Magyarország: Boros Júlia 14/9, Madár Eszter 2, Krasovec Lili 2, Dombai Réka 1, Kéita Aya –. Csere: Miklós Melinda 11/9, Sitku Zsuzsanna 6, Telegdy Zsófia 4, Gyöngyösi Janka 2.

Bronzmérkőzés:

Magyarország – Mali 88-67 (18-14, 24-17, 20-18, 26-18)
Magyarország: Kéita Aya 6, Boros Júlia 25/15, Dombai Réka 18/12, Madár Eszter 6, Krasovec Lili 10. Csere: Telegdy Zsófia 5, Miklós Melinda -, Rakita Lili 3/3, Sitku Zsuzsanna 6, Holcz Rebeka 9, Gyöngyösi Janka -, Rozmán -.
Mali: F. Kone 5/3, Dabou 8/6, Sangare 15/3, S. Kone 25, Berthe 5. Csere: Haidara 1, Sissoko 8/6, Kouyate -, Sanou -.

Döntő:

Egyesült Államok-Ausztrália 70-52 (18-14, 18-14, 19-10, 15-14)

Forrás: MTI