sPORT

FIFA Év játékosa-díj: Jorginho, ki lenne más?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetsgé hétfőn kihirdette az egy csapatnyi, azaz pontosan 11 játékost tartalmazó szűkített listát, akik közül egy valaki megnyeri a FIFA Év Játékosa-díjat.

Természetesen hírre gyorsan lecsapott a Magyar Távirati Iroda, ám a sors fura vagy furcsa fintora, hogy az MTI jelentése csak a 11 férfi játékosra koncentrál. A női labdarúgókról csak annyit írnak, hogy 13 játékosra, öt edzőre és öt kapusra lehet szavazni.

Ezzel ők el is vannak intézve. Mi viszont nézzük először, hogy kikre szavazhatnak a rajongók a női labdarúgók közül.

The Best FIFA Women’s Player

Stina Blackstenius (svéd / BK Häcken), Aitana Bonmatí (spanyol/ FC Barcelona), Lucy Bronze (angol / Manchester City WFC), Magdalena Eriksson (svéd / Chelsea FC Women), Caroline Graham Hansen (norvég / FC Barcelona), Pernille Harder (dán / Chelsea FC Women), Jennifer Hermoso (spanyol / FC Barcelona), Ji Soyun (koreai / Chelsea FC Women), Sam Kerr (ausztrál / Chelsea FC Women), Vivianne Miedema (holland / Arsenal WFC), Vivianne Miedema (holland / Arsenal WFC), Christine Sinclair (kanadai / Portland Thorns FC), Ellen White (angol / Manchester City WFC)

A női labdarúgó Bajnokok Ligájában idén először nyert spanyol csapat. Az FC Barcelona két évvel ezelőtt 4-1-re kikapott az Olympique Lyontól, a franciák 2015 és 2020 között zsinórban ötször nyerték meg a BL-t.

A 2020/21-es szezonban a Lyon már a legjobb nyolc között elbúcsúzott. Érdekesség, hogy a Lyon 1-0-ra nyert Párizsban, míg a PSG 2-1-re győzött Lyon, így idegenbeli több lőtt góllal Irene Paredesék mentek tovább. Az elődöntőben a Barcelona 3-2-es összesítéssel ejtette ki a PSG-t.

A másik ágon a Chelsea FC Women múlta felül a Bayern Münchent, ám a göteborgi fináléban a Barcelona 4-0-ra nyert a Chelsea ellen.

A 13-as szűkített listára a döntőben is egy-egy gólt szerző, katalán Aitana Bonmatí, a norvég Caroline Graham Hansen és a spanyol Jennifer Hermoso került fel.

A Chelsea keretéből négy játékos van a jelöltek listáján: az ausztrál Sam Kerr, dán Pernille Harder, a koreai Ji Soyun és Magdalena Eriksson. A svéd játékos olimpiai döntőben léphetett pályára, amelyet végül a svédek nyertek meg tizenegyesekkel. Az angol klubban csapattárs Harder és Eriksson egyben élettársak is.

Aitana Bonmati ; Fotó: Fran Santiago/Getty Images

 

Az olimpiai bajnok csapatból Christine Sinclair került fel a listára.

A nőknél amúgy a brazil Marta összesen hatszor lett megválasztva az Év játékosának. Tavaly az idén is jelölt Lucy Bronze érdemelte ki a díjat.

A férfiaknál az Európa-bajnok olasz válogatottból Jorginho, a Chelsea Bajnokok Ligája-győztes középpályása került fel csupán, klubtársai közül még N’Golo Kanté van rajta a listán.

Jorginho; Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

 

A férfiaknál 2010 és 2015 között a FIFA Év játékosa-díj és a France Football Aranylabdája közösen került kiosztásra. 2008-ban Cristiano Ronaldo, majd egy évvel később Lionel Messi kapta meg a FIFA díját. Utána ők ketten megosztoztka a FIFA-Ballon d’Or díjakon, négyszer (2010-12, 2015) nyert Messi és kétszer Ronaldo (2013, 2014).

A díjak szétválása után a portugál csatár még két Aranylabdát, míg az argentin klasszis egyet gyűjtött be. Az új “The Best FIFA Men’s Player” címet első két alkalommal Cristiano Ronaldo kapta meg, Messi 2019-ben nyert. 2018-ban Luka Modric, míg tavaly Robert Lewandowski lett a díjazott.

Idén a férfi szakágban az edzők közül heten, a kapusoknál öten vannak versenyben.

2021-ben Messi a sikertelen klubszezonja után egy Copa America trófeával vigasztalódott, Ronaldo a Juventustól átigazolt a Manchester Unitedhez, ám egykori sikereinek színhelyén még csak árnyéka önmagának.

A listán egyetlen olyan játékos van az olasz Jorginho személyében, aki idén a Bajnokok Ligáját és az Európa-bajnokságot is megnyerte.

A brazil Imbitubában született Jorge Luiz Frello Filhót állítólag a takarítónő édesanyja tanította meg futballozni. Jorginho 15 évesen került Olaszországba, ahol a Hellas Verona csapatánál nevelkedett.

2011. szeptember 4-én a Sassuolo elleni mérkőzésen cserélték be először a Serie A-ban. Nyolcvannyolc mérkőzéssel és 11 góllal később Jorginho szerződést kapott az SSC Napolitól. A nápolyi csapattal 2014-ben nyert egy Olasz Kupát és egy Szuperkupát is.

Közben döntenie kellett, hogy a brazil vagy az olasz válogatottat választja, végül 2012-ben az U21-es Squadra Azzurra mellett döntött, ahonnan egyenes út vezetett a felnőtt csapathoz.

Jorginho 2018-ban 50 millió fontért szerződött Londonba, a Chelsea-vel 2019-ben megnyerte az Európa Ligát, majd idén a Bajnokok Ligáját is. Az olasz válogatottal pedig Európa-bajnok lett. Érdekesség, hogy sem Olaszországban, sem Angliában nem szerzett bajnoki címet.

Klubedzője, Thomas Tuchel szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy Jorginho a világ legjobb középpályása.

The Best FIFA Men’s Player

Karim Benzema (francia, Real Madrid), Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund), Jorginho (olasz, Chelsea), N’Golo Kanté (francia, Chelsea), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Kylian Mbappé (francia, PSG), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona/PSG), Neymar (brazil, PSG), Mohamed Salah (egyiptomi, Liverpool)