sPORT

Grande Partenza: Magyarország alaposan kitett magáért!

A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) , ennek emlékére 22 éve ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

Az elmúlt hétvégén azonban a száraz ünneplés, az unalmas beszédek és díjátadásokon túl Magyarország három napos ünneppé tett a Magyar Sport Napját.

Az, hogy a világ második számú kerékpáros körversenye eljött Magyarországra legalább akkora jelentőségű, mint amikor a vasfüggönyön túl Magyarország először rendezett Forma-1-es futamot.

Ráadásul, a Giro d”Italia nem jöhet minden évben erre.

A Grande Partenza, a budapesti időfutam és a vasárnapi 3. szakasz nem öncélú Magyarország mutogatás volt. Valter Attila tavalyi sikere után idén még két magyar országúti kerékpáros Fetter Erik és Peák Barnabás kapott lehetőséget a mezőnyben. Ők ugyanúgy saját jogon kapták meg a lehetőséget, hogy a három hetes olasz körversenyen rajthoz állhassanak.

Fetter Erik, Peák Barnabás, Valter Attila / Forrás: Tim de Waele/Getty Images

 

Már a pénteki nyitószakaszt óriási érdeklődés kísérte, Székesfehérvártól Bicskéig, Esztergomtól Visegrádig az út mentén mindenhol ott voltak a szurkolók. A mindig büszke Magyarország a nemzeti színek mellett három napra rózsaszínbe borult. Pinkre lett festve a traktor, a szalmabála, fel lett lobogózva minden falu, ötletekben nem volt hiány.

Valter Attila / Forrás: Tim de Waele/Getty Images

 

A visegrádi befutónál Caleb Ewan bukása után a holland Mathieu van der Poel nyerte meg az első szakaszt. Valter Attila a legjobbakkal együtt, a győztestől négy másodperccel elmaradva ért célba a 29. helyen.

Vincenzo Nibali / Forrás: Stuart Franklin/Getty Images

 

Valter beszámolt arról, hogy Esztergomig maximálisan ki tudta élvezni az ünneplést, utána viszont a nyugalmat felváltotta az idegesség a mezőnyben.

Kicsit vegyes érzéseim vannak, mert talán a legjobb tíz reális lehetett volna. Azt gondoltam, jó pozícióban vagyok, mert együtt jöttem Alejandro Valverdével, ami mindig nyugtatólag hat, de ezúttal ez mégsem volt kifizetődő. Lehettem volna előrébb is”

– értékelte saját teljesítményét a harmadik Giróján induló 23 éves kerekes.

Szombaton a budapesti egyéni időfutamon még nagyobb volt az őrület

A rajt a Hősök terén volt, az Andrássy út után az Izabella hídon és a Bajcsy-Zsilinszky úton át jutottak el a Kossuth térig, a rakparti visszfordító után a Jászai Mari tér, a Margit híd következett, a budai oldalon a Pony utcánál fordultak rá az emelkedőre és végül a Várban, a Szentháromság téren volt a cél.

Forrás: Arpad Kurucz/Anadolu Agency via Getty Images

 

A 9,2 km-es szakszon a brit Simon Yates három másodperccel ért el jobb időt, mint a rózsaszín trikós van der Poel.

“Sok helyen versenyeztem már, de ilyet még sehol nem tapasztaltam. Nemcsak a rajtnál, a célban és az emelkedőn voltak sokan, hanem minden egyes utcában. Elképesztően sok energiát adott ez nekem” – szögezte le Fetter Erik

Forrás: Tim de Waele/Getty Images

 

Végül vasárnap Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. Mark Cavendish nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik – egyben utolsó magyarországi – szakaszának sprintbefutóját Balatonfüreden, az összetettben változatlanul a holland Mathieu van der Poel áll az élen. Legjobb magyarként Fetter Erik a 41. helyen haladt át a célvonalon.

Miközben három napig a Giro mezőnyére figyeltünk magyar sportsikerekben gazdag volt a hétvége. Szombaton Győrben a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata a Brest Bretagne 35-23-as legyőzésével bejutott Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Forrás: Tim de Waele/Getty Images

 

Az idei Final Fourt június 4-5-én először rendezik meg az új multifunkciós budapesti sportcsarnokban. A másik három résztvevő a francia Metz Handball, norvég Vipers Kristiansand és a dán Team Esbjerg.

Szintén a hétvégén a magyar jégkorong-válogatott Ljubljanban harcolta ki ismét az A csoportos világbajnoki szereplést, ráadásul Szlovénia és Magyarország közösen megpályázza a 2023-as világbajnokság megrendezését. Így az sem kizárt, hogy jövőre az MVM Dome-ban a világ legjobb jégkorongozóit köszönhetjük.

És még mindig nincs vége!

Bragmayer Zsanett nyerte meg az első alkalommal megrendezett triatlon Arena Games döntőjét szombaton Szingapúrban, és összesítésben világbajnoki ezüstérmesként zárta a három állomásból álló sorozatot.

Az új hibrid versenyben az úszást követően szobakerékpáron tekernek, majd futópadon futnak a triatlonosok, mindezt kieséses rendszerben.

Jut eszembe talán az Ironman 70.3 is egyszer visszatér Budapestre!