sPORT

Három Gyergyó-gól 22 másodperc alatt

Az SC Csíkszereda a budapesti Tüskecsarnokban, míg a Gyergyói Hoki Klub Debrecenben nyert magabiztosan a jégkorong Erste Liga november elsejei játéknapján. A Gyergyói HK a 29. percben 22 másodperc alatt három gólt ütve fordított, és győzött 6-4-re, míg a címvédő Csíkszereda 8-3-ra győzött a MAC HKB Újbuda otthonában.

Debrecenben jól kezdtek a hazaiak, előbb a hátvédposztról előre korcsolyázó Gőz Balázs értékesített egy középre adást, majd a támadó harmadban elhozott korongbedobásból Sándor Flórián távolról lőtt a hálóba. Lassan ébredeztek az erdélyiek, Bodó Christopher emberelőnyben, kontrából szépített. 

A második harmadban Hári a kapu előtti kavarodást zárt le góllal, ám a 29. percben villámgyorsan, 22 másodperc alatt ütött három (!) gólt a Gyergyó. Előbb OrbánBrance lövése pattant meg egy védőn, majd Klimek utolsó emberként elesett, ebből megint Orbán villant, aztán egy újabb eladott pakk volt hátul, amiből Bodó nem hibázott. Időt kért a DEAC, de erejéből már csak arra futotta, hogy ne kapjon ismét gólt ebben a harmadban.

A hazaiak kivédekeztek egy hosszú kettős emberhátrányt, ám a záró harmad derekán 11 másodperc alatt újabb két Gyergyó-gól következett, közelről, Császár Hunor és Vincze Péter révén.

Juha Rasmus Rinne (Gyergyói HK) "belenézett" a korongba. Fotó: DEAC

 

Az 54. percben ismét hatalmas védelmi hiba révén két csatár is Hetényivel nézett farkasszemet, ám a lövés előtti passzra a válogatott hálóőr úgy csúszott át, hogy közben – véletlenül – elrúgta a kaput, így aztán hiába került a korong a kapuba, a játékvezetők érvénytelenítették a találatot. A végén, 4,6 másodperccel a vége előtt közelről Kozma Ferenc állította be a végeredményt.

Kecskeméti Áron, a DEAC vezetőedzője

“Nagyon szomorú azt elfogadni, hogyha van egy olyan csapatod, aki úgy gondolom, hogy a meccs feléig így tudott játszani – hiszen az az egy kapott gól is ami történt, az is valamennyire csak egy kisebb hibából történt – aki megnézve, főleg a 2. harmad elejéig egy remek csapat volt a jégen 30 percig, utána kaptunk pár buta gólt és úgy néz ki ezt nem tudtuk megoldani fejben. Azt meg kell tanulnunk kezelni, ha bármi ilyen történik, akkor vissza kell jönnünk a meccsbe és nem szabad elveszítenünk a kontrollt. A harmadik gól után úgy éreztem mintha összedőlt volna a ház és nem tudtuk volna magunkat összekaparni belőle.”

Szilassy Zoltán, a Gyergyói HK vezetőedzője

“Ez a 22 másodperc ez rendbe volt, azzal azt gondolom, nem fogok vitatkozni. Az eleje nem tetszett, nem szálltunk le a buszról – pedig időben, jól érkeztünk – lehet azért, mert ma nem korcsolyáztunk reggel. Ez mindig egy örök kérdőjel a szakmában, hogy kell-e reggel korcsolyázni vagy nem. Utána viszont felébredtünk és főleg fizikálisan kerekedtünk az ellenfél felé. Ahogy telt az idő, egyre jobban kinyílt az ollónak ez a fajtája és ezáltal nagyon sok jó dolgot tudtunk a koronggal csinálni. A rossz, lassú és defenzív kezdésünket is túl tudtuk élni, egyrészt azért, mert egyre többet tudtunk Zoli kapuja előtt lenni, kevesebbet a miénk előtt, illetve ahogy nőtt a sebességünk, az agresszióink is ezzel párhuzamosan.”

Begyűjtötte a három pontot a Csíkszereda

MAC-kapuvassal indult a felsőházi rangadó, majd Bálizsnak kellett nagyot védenie. Emberelőnyben Garát Zsombor szépen lőtte ki a bal felső sarkot, ám egy Gooch-hiba után Szkacskov lépett ki, és még a szünet előtt egyenlített.

A második harmad elején hosszú ideig tartózkodott az erdélyi csapat a hazaiak védőzónájában, és végül Rokaly Norbert erős lövése talált utat a kapuba. Gooch később jóvátette hibáját: a csíkiek emberhátrányuk alatt nem tudtak felszabadítani, a hazai csatár pedig takarásból lőtt a kapuba. Azonban 26 másodperc múlva Becze Tihamér távoli lövése irányt váltott, becsapva így Bálizst.

Miután az egyenlítés elmaradt, újabb ziccert értékesített a Szereda. Kuljas lövése remek volt, csak közben Keegan Dansereau “vak oldalról” leütközte. A hazaiak csatára végleges kiállítást kapott, ez a megmozdulása később eltiltást érhet. Az újabb – góllal le nem járó – ötperces létszámfölényben megint betalált a székely együttes, így háromgólos előnnyel vonulhatott el pihenőre.

A záró harmadra kapust cserélt a MAC, ám Farkast hamar, mindössze 43 másodperc alatt felavatták. Egy kapu mögül visszatett pakkból Garát szépített, ám Casaneanu saját harmadából indulva három védőt és a kapust kicselezve lőtt szépségdíjas találatot. A végén, 5 másodperccel a vége előtt Fodor Csanádalakította ki a végeredményt.  

Kangyal Balázs, az Újbuda vezetőedzője

“Nehéz ilyen meccs után mit mondani. Próbálom mindig a pozitív dolgokat kiszedni belőle. Szerintem minden, főleg ilyen korú csapatnak szüksége van egy ilyen meccsre mint a mai ahhoz, hogy előre tudjon lépni és tudjon fejlődni. Tudom, ez egy kicsit fura így egy 8-3-as meccs után, de hiszek abban, hogy ennek jótékony hatása lesz a társaságra. Az, hogy idáig 12 mérkőzésen mindig pontot tudtunk szerezni, az óriási dolog volt, de azért mindenki tudta, hogy ennek előbb-utóbb vége fog szakadni. Kicsit jobban fáj az, hogy így történt, 2-2-ig még tartottuk a lépést. Nem tudtuk tulajdonképpen alkalmazni azt, amiben  igazán jók vagyunk. A fegyelmet teljesen elveszítettük, és a nagy sebességünket, sok korcsolyázást. Nagyon rutinosan, jól bántak a koronggal a vendégek és teljesen megérdemelten a jobbik csapat nyert ma, úgyhogy gratulálok nekik!”

Garát Zsombor: Hosszú volt ez az elmúlt 12 meccs

“Örültünk volna, ha tovább tud menni a szériánk, hogy mindig pontot tudunk szerezni. Ez sajnos ma nem jött össze, de bízom benne, hogy péntekre újra megtaláljuk azt a fonalat, amit eddig vittünk és a sikert is tovább tudjuk vinni. A hoki nem egyéni sport, hanem csapatsport.” 

Hozó Levente, a Csíkszereda vezetőedzője

“Fel voltunk erre a mérkőzésre készülve, hiszen a liga egyik legjobban korcsolyázó csapata ellen játszottunk és ennek tudatában voltunk. Mi bíztunk a rutinunkban és úgy gondolom a rutin győzött. Mindig ilyen fizikai hokit szeretnénk játszani, elég röviden voltunk, volt 3 sorunk, de le a kalappal a srácok előtt, mindenki amit letett. Kiemelném az egész csapatot, hogy kiadták a lelküket a jégen.” 

Jégkorong Erste Liga

DEAC-Gyergyói HK 4-6 (2-1, 1-3, 1-2)
Gól:
Gőz Balázs (5.), Sándor Flórián (8.), Hári Norbert (24., emberelőnyben), Kozma Ferenc (60.), ill. Bodó Christopher (15., emberelőnyben, 28:25), Orbán Brance (28:03, 28:14), Császár Hunor (49.), Vincze Péter (49.)

MAC HKB Újbuda-SC Csíkszereda 3-8 (1-1, 1-4, 1-3)
Gól:
Garát Zsombor (12., emberelőnyben, 47.), Trevor John Gooch (35.), ill. Jevgenyij Szkacskov (17.), Rokaly Norbert (25.), Becze Tihamér (36.), Denis Kulyash (37.), Fodor Csanád (38., kettős emberelőnyben, 60.), Láday Tamás (41., emberelőnyben), Eduard Casaneanu (52.)

A tabella:
 1.  SC Csíkszereda              16 11   1   2   2  79-47  37 pont
 2.  Gyergyói HK                 15 10   2   –   3  69-47  34
 3.  FTC-Telekom                 13 10   –   1   2  47-21  31
 4.  MAC HKB Újbuda              13  8   2   2   1  56-32  30
 5.  UTE                         13  7   3   2   1  40-21  29
 6.  UNI Győr ETO HC             13  7   –   1   5  50-36  22
 7.  Brasov Wolves               16  7   –   1   8  61-56  22
 8.  DEAC                        14  4   –   1   9  46-56  13
 9.  DVTK Jegesmedvék            15  2   1   –  12  28-53   8
10.  Titánok                     15  1   1   –  13  29-77   5
11.  Dunaújvárosi Acélbikák      13  1   –   –  12  23-82   3

Forrás: MJSZ/MTI