sPORT

Számokban Rafael Nadal 14. és talán legmegérdemeltebb Roland Garros-győzelme

Szinte minden teniszrajongó kívülről fújja, hogy Rafael Nadal vasárnap 14.(!!!) alkalommal nyerte meg a Francia Nyílt Teniszbajnokságot, és hogy ezzel a 22. Grand Slam-trófeáját szerezte, megerősítve helyét a férfi örökranglista élén. Számokban szedtük össze, miért is olyan különleges a Salakkirály mostani párizsi sikere, főleg ami az odáig vezető utat illeti.

14

Még mielőtt gyorsan elmennénk a 14-es szám mellett - bár nyilván ezt is sokan tudják - Nadal immár annyi Roland Garros-sikerrel rendelkezik, mint amennyi címet Pete Sampras összesen szerzett a Grand Slam-tornákon. Pedig az amerikaiak legendája egy ideig az élen állt e tekintetben a férfiaknál (egész pontosan 2009-ig), és még mindig az örökrangsor negyedik helyén található a Nagy Hármas (Nadal, Federer, Djokovic) mögött.

 

Az első RS győzelem 2005-ben, Rafael Nadal, Zinidine Zidane, Mariano Puerta / Forrás: Clive Mason/Getty Image

 

22

A mallorcai 22. Grand Slam-elsőségét is lehet egy érdekes párhuzamba helyezni, ugyanis míg az uraknál ez a legtöbb (már ugye a 21 is az volt), a hölgyeknél ugyanennyi GS-trófeát birtokol a német Steffi Graf, aki így is a képzeletbeli mindenidők GS dobogóján „csak” a harmadik helyén található Serena Williams és Margaret Court mögött. Ha Rafa netán még két-három évig folytatná a pályafutását, és mindezt a legmagasabb szinten tudná megtenni, akár arról a bizonyos 24-ről szó eshetne nála is, akárcsak Serenánál.

0

Nadal egyetlen salakpályás tornagyőzelem nélkül érkezett idén Párizsba, és most először sikerült így megnyernie a Garrost. Ez is mutatja, milyen nehéz időszakon kellett keresztülmennie, hiszen sikerhelyszínei közül nem tudott ott lenni Monte-Carlóban és Barcelonában sem bordatörése miatt, Rómában pedig újra kiújult lábsérülése, amely miatt egy ideig az is kérdés volt, hogy egyáltalán tud-e indulni az év számára legfontosabb versenyén.

513

Ennyi percet játszott Nadal a Félix Auger-Aliassime elleni öt szettes és a Novak Djokovic elleni négy szettes mérkőzésén, ilyen sok időt pedig egymás utáni két meccsén még nem kellett a pályán töltenie a Garroson. Persze úgy is fogalmazhattunk volna, hogy két egymást követő 4 óra feletti összecsapást még sosem vívott korábban Párizsban. És akkor ehhez még nem is vettük hozzá az Alexander Zverev elleni elődöntőjét, mely a második játszma végéig is több mint 3 órán keresztül zajlott, és szinte biztosan eljutott volna az is 4 óra fölé, ha Zverevnél nem következik be az a szívszorító sérülés.

3

Mindössze a harmadik alkalommal kényszerült öt játszmás mérkőzésre a salakos Grand Slamen, és az Auger-Aliassime elleni csatát ugyancsak megnyerte (micsoda végjátékkal!), akárcsak a korábbi kettőt. A Djokovic elleni 2013-as elődöntőre elég sokan emlékezhetnek, ahogy a 2011-es John Isnerrel játszott első fordulós meccsre is.

Forrás: John Berry/Getty Images

 

8

Nadal most már ennyiszer győzte le Djokovicot a Roland Garroson. A két klasszis rendkívül fordulatos és elképesztően fizikális összecsapást vívott egymással, amely végén Rafa visszavágott a tavalyi elődöntős vereségért, és ha úgy nézzük, az eddig egyetlen Garros-negyeddöntőjükért is, amit 2015-ben Djokovic nyert nagyon simán. Ráadásul abban az évben majdhogynem hasonló esélyekkel vágott neki a tornának, mint most, ugyanis például akkor is salakos tornagyőzelem nélkül érkezett Párizsba.

6

Rafa ennyi játékot engedélyezett összesen a döntőben Casper Ruudnak. A három kőkemény meccse után habkönnyű győzelmet aratott a 23 éves norvég ellen, aki ugyan élete első Grand Slam-döntőjében nem játszott megilletődötten példaképe ellen, de egyszerűen nem találta az ellenszerét a Salakkirálynak. Ennek köszönhetően Nadal 14 Garros-döntője közül ez volt a második legsimább, ha a vesztes megnyert játékait nézzük, ugyanis csak Roger Federer szenvedett el tőle még nagyobb vereséget a 2008-as fináléban, amikor csupán négy game jutott a svájcinak (a harmadik szett akkor is 6-0 lett).

36

Nadal szokás szerint a Roland Garroson ünnepli a születésnapját, és ez most sem volt másképp, igaz, ehhez ezúttal el kellett jutnia legalább az elődöntőig. Vasárnap 36 évesen és 2 naposan emelhette magasba sokadik alkalommal a Muskétások Trófeáját, amellyel ő lett a legidősebb férfi győztes a Francia Nyílt Teniszbajnokság történetében. Ezt a rekordot sokáig a honfitárs Andrés Gimeno tartotta, aki 1972-ben 34 évesen ért fel a csúcsra a salakos GS-en.

Forrás: Michael Steele/Getty Images

 

63

Ha már itt egy tükörszámos lehetőség, le is csapnék rá, Nadal ugyanis a 63. trófeáját gyűjtötte be a salakos versenyekről. Csak viszonyításképp, az Open Érában minden borítást figyelembe véve is csupán tíz férfi teniszező érte el ezt a számot (beleértve őt is). Rafa egyébként összességében már a 92. tornagyőzelmét aratta, amellyel már csak kettővel van elmaradva az örökranglista 3. helyét elfoglaló Ivan Lendltől.

4

Nadalnak ez volt a negyedik verseny 2022-ben, amit meg tudott nyerni, ez pedig nem kis dolog úgy, hogy idén is már ki kellett hagynia közel másfél hónapot. Ráadásul ez a négy trófea úgy jött össze, hogy hosszú karrierje során most először sikerült megnyernie az év első két GS-tornáját, és így most először csillanhat fel számára a naptári Grand Slam lehetősége (vagyis mind a négy nagy torna megnyerése egy éven belül). Ehhez persze ott kell lennie Wimbledonban, ami még közel sem mondható biztosnak, sőt, még valamennyire az is kérdés, hogy egyáltalán folytatja-e a pályafutását.

Egy biztos, Rafael Nadal 14. Roland Garros-elsőségét követően még többen merik kijelenteni (és nemcsak a szurkolói közül), hogy

ő minden idők legjobb férfi játékosa, és nem pusztán hihetetlen számú párizsi sikere miatt,

hanem például amilyen úton eljutott ahhoz a bizonyos 14. trófeához, sokadszorra megcáfolva azokat a hangokat, akik alá becsülték az esélyeit. Az idei Ausztrál Open döntőjében végrehajtott fordítása is megmutatta, hogy képes ő a szinte lehetetlent lehetségessé tenni, szóval csak annyit mondhatunk, jobb félni, mint megijedni, Kedves Naptári Slam.

 

Borítókép: Michael Steele/Getty Images , John Berry/Getty Images